Стручне школе: Деца неће у мајсторе

Б. Борисављевић

07. 08. 2019. у 16:48

Форум средњих стручних школа упозорава: празно тридесетак одељења. Мањак ђака у машинским, грађевинским школама, а посла има. Школованих занатлија мало, па се запошљавају приучени

Стручне школе: Деца неће у мајсторе

Школовани мајстори се траже / Фото Д. Дозет

БЕОГРАЂАНИМА ускоро неће имати ко да замени славину у купатилу, промени стакло на прозорима или ђон на ципели. У средњим стручним школама у престоници остало је непопуњено око 30 одељења. Мањак ђака у клупама могао би на списак технолошких вишкова уписати и педесетак наставника, углавном стручних предмета, упозоравају из Форума средњих стручних школа.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа, у другој половини августа директори школа које су остале полупразне ће урадити "прерасподелу" ђака, како би се на најбољи начин решило питање недовољног броја ученика у појединим одељењима, али и смањио број наставника, те ће поједини због тога остати без посла.

- Најтежа ситуација је у машинским, грађевинским, кожарским школама, где је на поједине образовне профиле, углавном занатске, уписано по петоро-шесторо ученика - каже Антић. - Како би се избегло укидање више одељења, ђацима ће бити понуђено да се преместе на нека сродна занимања. У пракси би то значило да по двоје буде распоређено у већ формирана одељења.

Антић истиче да је у престоници, после јунског уписног рока, остало непопуњено око хиљаду места у средњим стручним школама. Реч је, углавном, о образовним установама које школују мајсторе и занатлије, којих за неколико година неће ни бити у главном граду - стаклоресце, водоинасталатере, армираче, зидаре, молере, столаре...

- Већ смо почели да увозимо мајсторе, па, рецимо, свакодневно на Стражевици виђам Кинезе који раде као армирачи на обилазници око Београда - наводи Антић. - Могу да зараде и до хиљаду евра. Нема ни варилаца, који су плаћенији. Школовани мајстори се могу пребројати на прсте, остали су приучени, самоуки.

Наш саговорник истиче да је неопходно да држава предузме одговарајуће мере како би се популаризовала занатска занимања. Пре свега, то је вишеструко повећања стипендија, које сада износе око 5.000-6.000, што би за почетак допринело већем интересовању ђака.

ВЕЛИКЕ ДНЕВНИЦЕ

ПОСЛОДАВЦИ кажу да им недостају зидари, тесари, керамичари... Управо због мањка правих мајстора, њихова дневница може да "скочи" и до 100 евра, док они мање квалификовани зарађују од 35 до 40 евра.

И Грађевинска комора Србије је недавно упозорила да недостају сви профили у грађевинарству, а да је просечна старост грађевинца око 55 година. Како кажу, и раније су истицали да неће имати ко да одржава инфраструктуру, путеве, али ништа се није предузело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

ff

08.08.2019. 03:06

Каква ти па школа треба за молера и зидара. Радиш и научиш. Да ти не треба моѕда тригонометрија.

realist.

08.08.2019. 07:08

Elektronika, pokvarila decu, dok drzave prifitiraju od Elektronik deca sve vise gube morala da nesto nauce pozitivno za zivot. Jer su previse zauzet I Mobilnim telef. Koji ne is pustaju iz ruke cak I novorodjencad imaju mobile, kako deca da uce sami roditelji upropascuju svoju decu.

Анализа

08.08.2019. 09:15

Узрок су углавном нереалне амбиције њихових родитеља. "Зар мој син да ради у фабрици или радионици? Нисам бре ја због тога пре 15 + година отишао са села ...!" То су биле речи оца мог друга давно уочи уписне кампање. Нашао је везу, уписао га у гимназију коју је једва завршио и није ништа студирао. Гимназије не дају никакво стручно образовање. Постоје као припрема за упис на факултет. Ради по тезгама за 200 евра а могао је да буде рецимо аутомеханичар. Сат рада мајстора плаћам 25 евра ...

Brandao

08.08.2019. 11:41

@Анализа - Potrebno je da celo drustvo promeni paradigmu oko zanatskih zanimanja, a i da sami zaposleni u tim strukama pruze podsticaj deci da upisuju date smerove. Moj prijatelji su zavrsili te skole, znate sta su naucili, nista! Opet su morali ispocetka, a ostali su uskraceni za mnostvo korisnih informacija i nisu uspeli da oplemene zivot. Nazalost, jedino su

Žigosani

08.08.2019. 11:08

Naš školski sistem treba pod hitno menajti i vratiti na onaj iz najboljeg periodu SFRJ, kada su postojale zanatske škole, ZIŠ ili Škola učenika u privredi ŠUP. Tada su deca od prvog dana učila zanate, a ne kao sada. Gnjave ih sa nekom teoriskom nastavom. Nekada su vozači polagali vozački ispit uz isključivo obuku na vozilima, bilo na ulici uz pratnju instruktora bilo u centru. Pa smo imali veoma dobre vozače. Danas filozifiraju u Auto školama, a u praksi su nula vozači.

Zak

08.08.2019. 14:24

Mozda nema vise ko da radi, ali kakva je perspektiva ako ga bude - gde ce da radi i koliko ce biti placen za to!? Nema vise jake privrede, na zalost...

Thundercracker

09.08.2019. 07:10

Da li vi svi uopste znate kakav kadar predaje po srednjim strucnim skolama? Vecinom krajnje diskutabilan. Gomila dipl. ing. koji smatraju da je to bozija kazna sto su zavrsili u srpskoj prosveti. Na praksi, mahom ne rade nista. Na redovnu nastavu dolaze cesto pod dejstvom alkohola, kao da ne ogu da podnesu turobnu realnost. Dok se god tako budemo odnosili prema deci, naravno da niko nije lud da upisuje date skole. Kada svakako, taj isti zanat naucite na terenu.