БЕОГРАЂАНИМА ускоро неће имати ко да замени славину у купатилу, промени стакло на прозорима или ђон на ципели. У средњим стручним школама у престоници остало је непопуњено око 30 одељења. Мањак ђака у клупама могао би на списак технолошких вишкова уписати и педесетак наставника, углавном стручних предмета, упозоравају из Форума средњих стручних школа.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа, у другој половини августа директори школа које су остале полупразне ће урадити "прерасподелу" ђака, како би се на најбољи начин решило питање недовољног броја ученика у појединим одељењима, али и смањио број наставника, те ће поједини због тога остати без посла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Народно позориште отвара трг

- Најтежа ситуација је у машинским, грађевинским, кожарским школама, где је на поједине образовне профиле, углавном занатске, уписано по петоро-шесторо ученика - каже Антић. - Како би се избегло укидање више одељења, ђацима ће бити понуђено да се преместе на нека сродна занимања. У пракси би то значило да по двоје буде распоређено у већ формирана одељења.

Антић истиче да је у престоници, после јунског уписног рока, остало непопуњено око хиљаду места у средњим стручним школама. Реч је, углавном, о образовним установама које школују мајсторе и занатлије, којих за неколико година неће ни бити у главном граду - стаклоресце, водоинасталатере, армираче, зидаре, молере, столаре...

- Већ смо почели да увозимо мајсторе, па, рецимо, свакодневно на Стражевици виђам Кинезе који раде као армирачи на обилазници око Београда - наводи Антић. - Могу да зараде и до хиљаду евра. Нема ни варилаца, који су плаћенији. Школовани мајстори се могу пребројати на прсте, остали су приучени, самоуки.

Наш саговорник истиче да је неопходно да држава предузме одговарајуће мере како би се популаризовала занатска занимања. Пре свега, то је вишеструко повећања стипендија, које сада износе око 5.000-6.000, што би за почетак допринело већем интересовању ђака.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бицикл у руке, па уз степенице

ВЕЛИКЕ ДНЕВНИЦЕ

ПОСЛОДАВЦИ кажу да им недостају зидари, тесари, керамичари... Управо због мањка правих мајстора, њихова дневница може да "скочи" и до 100 евра, док они мање квалификовани зарађују од 35 до 40 евра.

И Грађевинска комора Србије је недавно упозорила да недостају сви профили у грађевинарству, а да је просечна старост грађевинца око 55 година. Како кажу, и раније су истицали да неће имати ко да одржава инфраструктуру, путеве, али ништа се није предузело.