НА адресу кабловског оператера СББ, који послује у оквиру "Јунајтед групе", стићи ће тужба коју су у четвртак против ове фирме заједно поднели Град Београд и ЈКП "Београдске електране". Кабловску фирму терете "због незаконитог постављања оптичких каблова" у топловодне мреже које су у градској својини.

Привредном суду у Београду тужбу је поднео в. д. директора "Београдских електрана" Раде Баста, а захтевајући да се овом предузећу и Граду исплати одштета у износу од 1,18 милијарди динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Београд тужи СББ због штете од 5.000.000

- Желимо да се утврди да ли постављена оптичка мрежа представља добро од јавног интереса - рекао је Баста и апеловао да се све ради по закону. - Тражимо да нам исплате одштету на име стицања добити без основа и накнаду штете.

Да ће поднети тужбу још почетком јула најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је тада обишао две локације на Новом Београду на којима су, према његовим речима, откривени шахтови са мрежом "Електрана", са нелегално монтираним оптичким инсталацијама. Како је он тада изјавио, за те каблове не постоје дозволе, нити је икад плаћен иједан динар накнаде за коришћење. Весић је истакао и да је на основу ове мреже, у буџет Града требало да се слије између три и пет милиона евра.

Како је раније речено, Град је утврдио да има 39,9 километара нелегалних инсталација, а накнадном провером откривено је још 20 километара.

После изношења ових информација у јавност, СББ се огласио саопштењем у ком се запитао "да ли се после позива грађанима да се окрену против њих, први пут у историји припрема уништавање имовине страном власнику од државе". Они су тада подржали идеју Горана Весића да поднесе тужбу како би успели да докажу да њихове инсталације нису нелегалне.


ВЕСИЋ: КРАДУ СТРУЈУ

ВЕСИЋ је раније оптужио СББ да се "качи" на заједничке струјомере у стамбеним зградама.

- Тако краду струју од станара, али и са бандера. Постављају каблове на топловодну и водоводну мрежу и мисле да могу да пљачкају грађане - реаговао је Весић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Весић: Шолак мора да плати коришћење јавног добра

ЈКП "БЕОГРАДСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ" ЈОШ ПРЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПРЕДАЛЕ ПРИЈАВУ ПРОТИВ СББ

КРИВИЧНА ИЗ 2015. НА ЛЕДУ, СПОРАН И КРЕДИТ

ЈКП "Беооградске електране" су, како "Новости" сазнају, још 24. септембра 2015. године предале кривичне пријаве против СББ Трећем основном тужилаштву, па су припадници Управе криминалистичке полиције излазили по тим пријавама на терен. Тада су откривене додатне злоупотребе које се односе на аранжман са СББ, па је било речи да се случај пребаци у Више јавно тужилаштво. Међутим, афера још није добила епилог на суду.

Такође, наводно је споран и кредит од 1,5 милијарди динара, који су "Топлане" подигле у јесен 2008. године. Позајмицу је тражило тадашње руководство, наводно под притиском Драгана Ђиласа који је у то време био градоначелник Београда. Сумња се и да је тада прекршен Закон о јавним набавкама јер нису поштоване процедуре. Тај новац био је неопходан за плаћање дуга "Топлана" према "Србијагасу" и то све зато што Ђилас наводно није обезбедио новац у буџету Града иако је имао обавезу по актима из 2004. године, којима је Град гарантовао "Топлани" покриће дугова за грејање и губитака у пословању који настају због ниже цене грејања.