Мајстори и на Пашићевом тргу

Ш. Маровић

четвртак, 25. 07. 2019. у 15:25

Мајстори и на Пашићевом тргу

Фонтана на Пашићевом тргу биће реконструисана и измењена / Фото З. Јовановић

Главни градски урбаниста Марко Стојчић, за "Новости", о плановима за уређење центра: На пролеће 2020. године почиње среживање Безистана и простора око Народне скупштине

РЕКОНСТРУКЦИЈА Трга републике, Топличиног венца, Парка војводе Вука и Карађорђеве улице биће сигурно завршена 1. септембра, док нас на пролеће 2020. очекује уређење Трга Николе Пашића, Безистана и тротоара око Народне скупштине - за "Новости" истиче главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Саобраћај око Трга републике ће од 1. септембра бити нормално успостављен, а у Васину улицу ће се вратити тролејбуси, до изградње терминуса у Дунавској улици, али и до евентуалне градње подземне гараже, где радови зависе од археолошких ископавања. Уколико се пронађу остаци Сингидунума, она ће се градити на месту садашњег "Стакленца", који ће бити срушен.

- Трг републике сада изгледа као прави европски трг и логично је да се Београђанима допадне ако су искрени. Нажалост, било је анимозитета, јер је цела ствар политизована и одређени број грађана је прихватио ту критику на рачун изгледа ове површине, без улажења у суштину и у то да ли су у праву или не - каже Стојчић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Избеглице неће закуп у својим становима

За следећу годину најављена је и реконструкција Трга Николе Пашића, који ће бити слободна површина и архитектонски сличан главном градском тргу. Простор ће бити нивелисан, освежен новим садницама, а биће урађено комплетно поплочавање. И чувена фонтана, која краси овај простор деценијама, биће реконструисана и претрпеће мање промене. Очекује се да радови буду завршени до краја 2020. године.

- У плану је, такође, да се среде тротоари око Народне скупштине, као и Безистан, који годинама вапи за сређивањем. Овај простор ће бити потпуно преуређен као стаза за пешачење, а његовом изгледу ће допринети реконструкција хотела "Касина", чији се габарити неће мењати, и она ће почети ускоро - прецизира за наш лист градски урбаниста.


ДОВОЉНО ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА

КАКО истиче Марко Стојчић, на Тргу републике и у Парку војводе Вука засађено је више стабала него што их је ту било пре реконструкције, а проширена је и комплетна зелена површина.

- Ови паркови су довољно зелени и од тога не може више. То су градски тргови који треба да приме одређени број људи који ће их користити и боравити у њима, а не да све буде у травњаку - истиче он.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Petronije

13.08.2019. 23:38

Zao mi je sto nasim gradom upravljaju likovi koji su bili aktuelini u svim rezimima. Pogledajte planove, ruse fontanu... Strasno... Ako predaednik ne reaguje, za mene vise nece postojati.