ДОЛАЗНИ перони главне аутобуске станице, који су пребачени на нову локацију пре око месец дана, збуњују поједине путнике. Ипак, иако недостају боље обележени излази и улази на станицу, суграђани "улазе у штос", уз успутна питања радницима обезбеђења и успевају да се снађу.

"Рекли су ми да прођем поред неке трафике"; "Чекам вас овде, ваљда сам на добром месту", може се чути како грађани преко мобилних телефона говоре својима које дочекују. Осим несигурности да ли су на правој локацији, додатни проблем је и тај што нема клупа, па путници немају где да седну док чекају да стигне аутобус. Једина могућност им је да уђу у кафетерију која је отворена на долазним перонима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Вртићи на Звездари у највећем минусу!

- Чекам торбу да стигне аутобусом. Пошто нисам из прве успела да се снађем, питала сам запослене на одлазним перонима, који су ме упутили овде - објашњава Катарина Марковић. - Убудуће ћу знати.

Како наводе запослени са БАС, још није постављено све што је неопходно, али су то ситнији радови.

- Треба да се поставе ограде, путничка информатика - кажу запослени у БАС. - Такође, недостају још неке табле са информацијама о реду вожње, али ће се у наредном периоду и то довести у ред. Поставићемо и клупе.

"Домаћи" уз понека успутна питања успевају да сазнају куда да крену, као и да са пункта за информације добију упутства, док се странци, пошто још нема обавештења на енглеском, слабије сналазе. Они који су већ неколико пута на овој станици, труде се да им објасне.

- Нисам могла да прочитам где је излаз, али смо пратили масу која излази са станице. Куда они, ту ћемо и ми, па ћемо негде изаћи - каже Ду Зиђинг из Кине.


Док се не изгради нова аутобуска станица у Блоку 42 путници користе постојеће објекте / Фото З. Јовановић


Овај привремени објекат биће прва станица за путнике из других крајева града и иностранства, све док се не изгради нова аутобуска станица у Блоку 42 у Новом Београду. Тек тада ће се долазни перони поново преселити.


Кинески туристи / Фото З. Јовановић

БЕЗ КРАЂА

ОТКАКО су долазни перони измештени на нову локацију, у БАС тврде да није било ниједне пријаве крађе пртљага. Како је стара станица била отворена и надомак парка, успутни "сумњиви путници" могли су непримећено да приграбе туђи пртљаг.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Пожар у Кнез Милетиној: Гори стамбена зграда (ФОТО)

ДУПЛО ВИШЕ ПЕРОНА

АУТОБУСИ на долазне пероне улазе из правца Булевара Вудроа Вилсона. Путници одавде могу да изађу у правцу Старог Савског моста или кроз стару железничку станицу. За разлику од старе долазне станице, која је имала шест перона, нова их има дупло више. У БАС-у тврде да је то довољан број. Толико ће их бити и у Блоку 42.