ИАКО је Град дао налог и прописао да клима-уређаји током летњих дана морају да буду укључени у свим возилима јавног градског превоза која их поседују, то у протеклим данима није био случај. Београђани су се превозили аутобусима у којима "климе" нису радиле, у појединим возилима су слабо расхлађивале, док су у неким примећене и драстично ниже температуре у односу на спољашње.

Иако су почетком месеца аутобуси ГСП у којима постоје расхладни уређаји адекватно означени плавим налепницама, многим путницима је једино расхлађење долазило кроз отворене прозоре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Аеродром: "Дивљаци" вуку странце за руку

Од издавања налога, Комунална милиција преконтролисала је 129 аутобуса, а приликом контроле изречене су 22 казне. Инспектори друмског саобраћаја Секретаријата за инспекцијске послове извршили су укупно 164 ванредна инспекцијска надзора исправности и функционалности клима-уређаја, односно проветрености возила којима се обавља јавни линијски превоз путника на територији Београда. Утврђено је: 51 возило поседовало је неисправне клима-

-уређаје, а 19 возила их није уопште поседовало.

Превозницима су издата три прекршајна налога (по 150.000 динара за предузеће и по 20.000 динара за одговорно лице), наводе из овог Секретаријата.

Надлежни из "Градског саобраћајног предузећа" истичу да су све урадили по налогу који су добили од Града, као и да на улицама тренутно крстаре 434 аутобуса са исправном "климом".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Цветање амброзије: Алергије у „залету“ већ од августа

САРАДЊА

ИНСПЕКТОРИ друмског саобраћаја и Комунална милиција наставиће контролу исправности и употребе клима-уређаја и у наредним данима. Према правилима, расхладни уређаји морају бити укључени када је просечна дневна температура изнад 25 степени.