Цветање амброзије: Алергије у „залету“ већ од августа

Ј. Д.

понедељак, 22. 07. 2019. у 16:15

Цветање амброзије: Алергије у „залету“ већ од августа

Проблем с коровом не може бити у потпуности решен / Фото П. Милошевић

Сезона цветања амброзије је у пуном јеку, али концентрација полена ове коровске биљке у ваздуху тренутно не прелазе граничне вредности, али ће се то променити идућег месеца. За сузбијање дато 60 милиона динара

ИАКО је сезона цветања амброзије у пуном јеку, према подацима Агенције за заштиту животне средине, концентрације полена ове коровске биљке у ваздуху тренутно не прелазе граничне вредности. У мерним станицама у престоници у протеклим данима концентрација овог алергена забележена је као ниска. Међутим, додатне проблеме које амброзија ствара алергични становници престонице осетиће тек почетком наредног месеца.

Надлежни из Завода за биоциде, који раде на сузбијању амброзије, су до средине месеца уништили око 78 хектара неуређених и делимично јавних површина, од мониторингом предвиђених 120 хектара. Иако алерголози препоручују да се амброзија не уништава након што процвета, јер се концентрација полена тако само повећава, надлежни из Завода објашњавају да је то, ипак, неопходно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
И ЗУБАРИ КУПУЈУ НА БУВЉАКУ: У Бубањ Потоку има свега, од официрске сабље до шумећих таблета

- Сузбијање амброзије се наставља и после почетка фенолошке фазе цветања - кажу у Заводу. - На тај начин се спроводи сузбијање биљака које касније цветају и спречава се стварање семена, али и смањује потенцијал даљег ширења.

Ове године, градски челници су за уништавање амброзије издвојили око 60 милиона динара. Набављена је и савремена техника и дронови који су снимали присуство ове коровске биљке на терену, али још нису утврђени тачни подаци на колико хектара се она заиста простире. Међутим, и поред дуплираних новчаних средстава у односу на претходну годину, надлежни не очекују да ће проблем овог лета бити у потпуности решен, јер, према њиховим речима, решење је дугорочно и комплексно. Ипак се надају да ће постојеће количине амброзије бити умањене у односу на прошлу годину.


ВАЗДУХ ЧИСТ

ПРЕМА подацима Агенције за заштиту животне средине, ваздух у престоници је јуче у мерним станицама на Мостару, Старом граду и Новом Београду био одличног квалитета. Загађен ваздух забележен је само у мерној станици на Врачару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Drugo mišljenje

22.07.2019. 17:51

Umesto ovog prskanja koje neće sve zahvatiti zar nije bilo bolje pokositi i odneti tamo gde nema zgrada.I bilo bi uredno a ne ovako čupavo.