НЕПОЗНАТИ вандали оборили су са постоља бронзану скулптуру "Партизански курир" испред СЦ "Шумице" на Вождовцу, у ноћи између четвртка и петка. Процењује се да је оскрнављени кип тежак око 200 килограма, а фотографија споменика на трави брзо се проширила друштвеним мрежама.

Како је за "Новости" рекао председник ГО Вождовац Александар Савић, оштећени монумент биће склоњен испред СЦ "Шумице" у просторије ЈКП "Зеленило Београд", док надлежни не одлуче када ће бити поправљен и враћен на старо место.

- Кип ће бити стациониран у "Зеленилу" док се не утврди да ли је за овај случај надлежан Завод за заштиту споменика или Град - рекао је Савић.

Полиција је била на терену и констатовала затечено стање, а биће прегледани и снимци са безбедносних камера који би могли одвести до починилаца.

Прочитајте још: Враћају сјај на шест статуа

Иначе, "Партизански курир" је дело вајара Стевана Боднарова и направљен је у неколико примерака. Кип који представља партизанског борца - курира са качкетом и пушком на леђима постављен је 1954. године у Столицама код Крупња, поред куће где је 1941. године одржано саветовање Врховног штаба, у кругу Музеја Југославије код Куће цвећа на Дедињу и испред СЦ "Шумице" на Вождовцу.