Пријаве за фирме које папирима не покрију накнаде за превоз

Танјуг

субота, 01. 06. 2019. у 12:49

Пријаве за фирме које папирима не покрију накнаде за превоз

Илустрација

Власт у Београду и Пореска управа упозоравају послодавце да треба да имају доказе да су накнаде за превоз запослених заиста утрошени за долазак на рад у виду рачуна за куповину карата, фискалних исечака или рачуна за гориво

Како Танјуг сазнаје, Пореска управа Републике Србије одговорила је Привредној комори Србије на захтев за тумачење у вези контроле испуњености услова за признавање исплате трошкова запослених за долазак и одлазак са рада, имајући у виду мишљење Министарства финансије бр. 011-00-12/2019-4 од 01. фебруара 2019. године а које се тиче куповине месечних карата за превоз.

У одговору Пореске управе Републике Србије каже се да је “чланом 18, став 1, тачка Закона о порезу на доходак грађана, прописано је да се не плаћа порез на зараде на примања запосленог од послодавца по основу накнаде трошкова превоза за долазак и одлазак са рада - до висине цене месечне превозне карте у јавном саобраћају, односно до висине стварних трошкова превоза, а највише до 3.914,00 динара месечно (неопорезив износ трошкова превоза за долазак и одлазак са рада који је у примени у периоду од 01.02.2019. до 31.01.2020. године)”.

“Сагласно мишљењу Министарства финансија број 011-00-12/2019-04 од 01.02.2019. године, послодавци - порески обвезници, дужни су да за исплате извршене запосленима, на име накнада трошкова за долазак и одлазак са рада, поседују веродостојне рачуноводствене исправе, и то: рачун за куповину месечне претплатне карте, дневне карте или карте за једну вожњу у јавном превозу, рачун за гориво у случају коришћења сопственог возила и сл. на основу којих, у контроли доказују да предметне исплате, заиста представљају накнаду трошкова запослених за долазак и одлазак са рада”, каже се у одговору Пореске управе Републике Србије.

Пореска управа наводи да је послодавац обавезан да “својим општим актом, колективним уговором или правилником о раду, као и уговором о раду, ближе уређује права запосленог на исплату трошкова превоза за долазак и одлазак са рада као што су висина накнаде трошкова превоза за долазак и одлазак са рада узимајући у обзир удаљеност места становања запосленог од места рада, на који начин ће запосленима бити надокнађени трошкови превоза, на пример: куповином месечне претплатне карте у јавном саобраћају или исплатом новчаног износа у висини месечне претплатне карте у јавном саобраћају, и тд. при чему је неопходно да послодавац за исплаћене трошкове превоза запосленима поседује доказе да исти, заиста представљају накнаду трошкова запослених за долазак и одлазак са рада, као што су: рачуни за куповину месечних преплатних карата, дневних карата или карата за једну вожњу у јавном первозу, фискални исечци и рачуни за гориво на име примаоца накнаде, у случају коришћења сопственог возила”.

У Привредној комори Србије потврђено је Танјугу да је комора овај одговор Пореске управе Републике Србије проследила привредним субјектима, чланицама Привредне коморе, како би правилно примењивали Закон о порезу на доходак грађана.

Градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић изјавио је за Танјуг да је “Град Београд упознат са одговором Пореске управе Привредној комори Србије” и позвао је све “компаније са седиштем у Београду да поштују Закон о порезу на доходак грађана и мишљење Министарства финансија и запосленима уплаћују месечне карте за превоз или да трошкове за исплату новца на руке правдају веродостојним документима, у складу са законом”. ”Град Београд свакодневно прима пријаве запослених да поједини послодавци не плаћају запосленима месечне карте за јавни превоз. Од 1. јуна подносићемо пријаве Пореској управи против тих послодаваца”, изјавио је Васиљевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

trla baba lan

01.06.2019. 15:45

A kako će te dokazati da sam ja vozio kola baš na posao i sa posla i da sam baš ja sipao gorivo? Pitao sam na NISovoj pumpi tzv gotovinski račun ne mogu da izdaju na ime već samo na firmu, pokaza mi šef i dopis, jer dosta nas verovatno je pitalo isto.Da li je moguće da ćemo u 21 veku da skupljamo račune i predajemo ih u firmu kao dokaz. A da svi imamo BUS plus baš i nije korektno ako ne koristimo javni prevoz

Драган

01.06.2019. 15:53

Ми већ два месеца достављамо служби за рачуноводство фискалне рачуне са бензинске пумпе. Рачуни се чувају у специјалној картонској кутији, па ако наиђе нека инспекција може да провери садржај те исте кутије.

pademinaum

02.06.2019. 17:18

Sta je sledece, naknada za topli obrok? Racuni samo za kuvana jela iz restorana?