БЕОГРАД - Првих осам од 70 нових нископодних соло аутобуса градског типа испоручени су градском саобраћајном предузећу "Београд", а према речима заменика градоначелника Горана Весића аутобуси ће већ током дана почети да саобраћају улицама главног града на линијама 602 и 603.

Реч је о модерним аутобусима турске компаније "БМЦ" која продаје аутобусе у читавој Европи, рекао је Весић и навео да су аутобуси опремљени климом, вај-фајем, бројачима путника и свиме што треба да има модеран градски аутобус.

Он је подсетио да су недавно потписана два уговора о набавци укупно 244 нова аутобуса који, осим поменутих 70 аутобуса турске компаније "БМЦ", подразумевају и куповину 174 нова нископодна соло аутобуса градског типа компаније "Хигер" из Кине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић: Београд купује више од 200 нових аутобуса

До септембра ће на улицама града бити 244 нова аутобуса, а до краја године још 50 аутобуса из "Икарбуса" што је укупно 294 аутобуса, рекао је Весић и додао да је за следећу годину планирано да се набави још 50 аутобуса из "Икрабуса" и 30 електричних аутобуса.

"На наше велико задовољство ти електрични аутобуси ће бити произведени у 'Икрабусу' пошто кинески партнер који је преузео 'Икарбус' почиње са производњом електричних аутобуса. То ће бити први електрични аутобуси произведни у Србији тако да ћемо ми укупно, када се све сабере, имати 374 аутобуса до средине следеће године, најкасније до септембра што је више од 50 одсто возног парка", појаснио је Весић.Истакао је да се никад у историји Београда није десило да се једну годину набави толико аутобуса. На тај начин, додао је заменик градоначелника, Град показује колико је важно да се обнови ГСП "Београд"."У градски превоз дуго није улагано и то је почетак промена које ћемо радити у градском превозу, прво куповином нових аутобуса, а затим и бољом наплатом карата, као и реструктурирањем самог предузећа јер ми, као Скупштина града, чврсто стојимо иза ГСП 'Београд' и желимо да оно напредује", рекао је Весић.Вршилац дужности директора ГСП "Београд" Радиша Момчиловић је рекао да набавка нових возила за то предузеће има изузетан значај.

"Просечна старост постојећег аутобуског возног парка је око 11 година и јасно је да са аутобусима који су толико стари не може поуздано да се одржава ред вожње и пружи квалитетна услуга путницима", рекао је он и додао ће се нова возила у наредном периоду сукцесивно укључивати у саобраћај.Он је захвалио заменику градоначелника који је уложио огроман напор да се почне са обновом возног парка ГСП "Београд".

Седат Чинар, директор турске компаније "БМЦ" од које су аутобуси набављени, је захвалио на сарадњи градским челницима и представницима ГСП "Београд" и изразио задовољство што су аутобуси за градски превоз у српској престоници набављени баш од компаније "БМЦ".Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич је рекао да су турски аутобуси веома поуздани и да ће добро послужити.

"Ја боравим овде и сведок сам напретка живота грађана у Београду. Драго ми је што смо партнер тог позитивног развоја и надам се да ћемо наставити тако добру саадњу са београдским општинама", рекао је он.

ВЕСИЋ: ПОВЕЋАНЕ ПЛАТЕ ВОЗАЧА У ГСП "БЕОГРАД"


Просечна плата возача у градском саобраћајном предузећу "Београд" је 65.000 динара, а прошле године у ово време је била 52.000, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Одговарајући на питања новинара, он је рекао да је добијена сагласност од Владе Србије за пријем нових возача.

"Биће возача и трудићемо се да понудимо и боље услове у складу са оним што можемо као Град", рекао је Весић и оценио да ово повећање није довољно, јер возачи заслужују и веће плате.

Заменик градоначелника наводи да је неколико пута причао са премијерком Аном Брнабић о томе да се из закона који регулише плате у државној управи на неки начин изузму дефицитарна занимања, односно да се омогући да се више плате дефицитарна занимања, међу којима је и посао возача.

"Неколико пута сам о томе разговарао са премијерком. Наишао сам на добар одзив и тражи се модел како да то урадимо, јер када су у питању дефицитарна занимања треба оставити могућност да плата буде повећана, наравно да се спрече злоупотребе, а свима је јасно да је посао возача једно од дефицитарних занимања", казао је Весић.