ТАЧНО у 18.00, трубама полицијског оркестра, јуче је означено отварање летње сезоне у чувеној београдској боемској четврти. Част да ове године свечано подигне симбол Скадарлије, заставу на којој се налазе штап, шешир и каранфил, припала је познатом српском глумцу Стефану Бузуровићу.

- Имао сам ту срећу да се родим близу Скадарлије, и она је дубоко уткана у сваки моменат мог живота - каже Бузуровић. - Имао сам молбу да све буде аутентично колико је то могуће, па је тако и застава стара колико и сама улица.

Испред куће чувеног песника Ђуре Јакшића, окупио се велики број грађана, странаца и случајних пролазника, које је дочекао секстет "Скадарлија" и песма "На крај села чађава механа", уз коју су многи запевали. Потом је чича Млађа Протић из Ариља привукао сву пажњу одржавши здравицу.

- Скадарлијо око моје сјајно, од Дунава око ти је плаво. Тебе краси дунавска кошава, са Дорћола ти стиже зора рана - почео је своју беседу Млађа.

Одушевљење нису крили ни гости из читавог света, јер није било језика који се јуче није чуо у Скадарлији.

Прочитајте још: Шешири обојили Скадарлију

- Да није било Београђана, који су измилели из "Дарданелија" давне 1901. године и дошли овде, па све до вас данас, ова улица не би била то што јесте, била би само једна празна калдрмисана улица, каквих има доста - истакао је директор ТОБ Миодраг Поповић.


По завршетку званичног отварања, посетиоци су наставили да уживају у мирису хране и тамбурашкој музици у калдрмисаном сокаку, где се и даље певају староградске песме.

ДОБОШАР ПРОЧИТАО ПРАВИЛНИК

Добошар, одевен у свечану униформу, подсетио је окупљене какво понашање морају да имају чим кроче у Скадарску улицу.

- Чујте и почујте, сви ви из београдске авлије! Приликом променаде и вечерње сеансе, на улици се певају искључиво романсе. А у ресторану кад се гости жаре, изворне, народне и српске песме старе. Џипове и запрежна кола паркирати на другом месту - нека су од правила која се морају поштовати.