НИЗОМ различитих догађаја у уторак је отворена тродневна традиционална манифестација "Дани Београда". Скупштина града наградила је најбоље у претходној години. У просторијама Завода за заштиту споменика културе града представљена је изложба "Хотели и кафане - препознавање споменика културе", а крај првог дана облежио је бесплатан концерт на Калемегдану.

Прочитајте још:Дани Београда: Престоница кроз епохе

Изложбу у Заводу отворио је помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

- У историји нашег града постоји много важних датума и догађаја, од којих је велики број непосредно повезан са кафанама и хотелима - рекао је Младеновић. - Зато је важно да очувамо сећање на места, од којих су нека још актуелна и носе многобројне успомене сваког појединца. Хотели и кафане су такође веома значајни и за оне који наш град посећују.

Имена добитника признања Града за 2018. годину саопштена су на свечаној седници у Старом двору. Скупштина града 17. пут је наградила најбоље у 12 различитих области.

Прочитајте још:"ДАНИ БЕОГРАДА": Сви путеви воде на Калемегдан

Признање за књижевност и преводно стваралаштво добила је Јелена Ленголд, за позориште Ненад Јездић, филмско и радио-телевизијско стваралаштво Игор Ђорђевић. У категорији ликовно и примењено стваралаштво, визуелни и проширени медији награда је припала Милији Нешић, за музичко и музичко-сценско стваралаштво Мирољубу Аранђеловићу Расинском, док је у области друштвених и хуманистичких наука лауреат проф. др Жика Бујуклић. Добитник награде за природне и техничке науке је др Александар М. Спасић, а за проналазаштво др Наташа Голић, др Амарела Терзић Видојевић, др Катарина Вељовић и ДВМ Игор Мрваљевић.

Игор Ђорђевић

Ове године из области медицине додељене су две награде - проф. др Даници Грујичић и тиму лекара за дело "Неуропатије, принципи савремене дијагностике и терапије". У категорији архитектура и урбанизам награђен је ауторски тим "Реморкер архитектс" за реконструкцију и адаптацију бивше пословне зграде "Трудбеник" у Булевару краља Александра 79.

Мирослав Лазански добитник је награде за новинарство, за образовање проф. др Милан О. Распоповић, спорт Немања Мајдов, заштиту животне средине Горан Васић. Александри Јанковић и Оливери Јововић припало је признање за херојско дело, Николи Кусовцу за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града, а породичном пољопривредном газдинству Дејана Табаковића за пољопривреду.

Иван Тасовац

Специјално признање за изузатан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд припало је Ивану Тасовцу за концерт на отвореном "Пикник под звездама". Добитници за стваралаштво младих су Милица Томић у области науке и Тамара Ждерић за уметност.

Лауреати ће награде примити на свечаној додели у Скупштини града Београда 18. априла.

ВАТРОГАСЦИ ЗЕМУНА

ДОБИТНИЦИ награде "Светислав Стојановић" за 2018. годину су ватрогасац Бранислав Мутић, за спасавање шестогодишњака из куће која је била захваћена пожаром, као и Ватрогасно-спасилачка чета Земун.

Немања Мајдов

У ПОВОРЦИ ДО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈА

ПРЕДСЕДНИК Скупштине града Никола Никодијевић положио је цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу на Калемегдану.Непосредно пре тога, у складу са дугогодишњом традицијом, свечана поворка формирана је на углу Обилићевог венца и Кнез Михаилове улице, одакле се у пратњи оркестра Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране упутила ка спомен-обележју. Оркестар су пратили питомци Војске Републике Србије са заставама Града Београда.