ГРАДЊА великог међународног пристаништа за путничке бродове и луке за мале чамце у Земуну ускоро би требало да почне. Планирана локација за међународна пловила до 120 метара дужине и 15 метара ширине је код ресторана "Стара капетанија", на месту где је некад био пристан.

Како објашњава помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, главни радови ће почети када терен буде спреман, јер екипе тренутно испитују тло на месту будућег пристаништа.

- У овом тренутку ради се на испитивању тла због заштите од евентуалних убојитих средстава и разминирања - каже Младеновић за "Новости". - Шипови су такође набављени и део радова се изводи на самом бродоградилишту.

Због броја шипова на које се пристан ослања, не може се унапред одредити прецизан датум завршетка радова, наводе у ЈП "Београдводе", које је један од инвеститора пројекта. Како кажу, предвиђено је да се уради комплетан пристан са царином, инфраструктуром и свим пратећим објектима. Путници и опрема ће се укрцавати и искрцавати преко челичног понтона дугог 50 и широког четири метра.

Прочитајте још: Земун добија пристаништа

- Јавна набавка расписана је по добијеној грађевинској дозволи и последњег дана 2018. године закључен је одговор са најповољнијим понуђачем ПИМ "Хидроинжењеринг" у вредности од 97.537.000 динара без ПДВ. Према уговору, рок за извођење радова је до 180 дана - истиче Младеновић.

Према његовим речима, Влада Републике Србије је још 2014. године донела Уредбу о утврђивању лучког подручја путничког пристаништа отвореног за међународни саобраћај у Земуну, а све према плановима просторног уређења и планској документацији која се односи на управљање водама, па је тада одређена и парцела на којој је могуће изградити овакво пристаниште.

За ове потребе, најављује помоћник градоначелника, ресторани се неће уклањати али ће бити неопходно измештање постојеће гараже ЈП "Паркинг сервис" на локацији Земунског кеја.

ШАНСА ЗА ТУРИЗАМ

ОПШТИНА Земун, изградњом луке за крузере, добиће велики значај на туристичкој мапи Европе, надају се из ове локалне самоуправе. Како су навели, сви туристички бродови који су до сада само пловили поред Земуна, сад ће се ту задржати а путници ће моћи да се искрцају и упознају са културном баштином ове општине.