Кијавица стиже са дрвећа

А. В. ВОЈНОВИЋ

21. 03. 2019. у 17:02

Високе температуре су утицале на повећање концентрације полена у ваздуху. Међу алергенима бреза, јасен, чемпрес, топола који сад цветају. Алергичнима савет да излазе после подне, кад опадне влажност ваздуха

Кијавица стиже са дрвећа

Најопаснији је полен брезе / Фото Н. Скендерија

ВИСОКЕ температуре које су претходних недеља пркосиле календару утицале су на цветање биљака и отвориле сезону алергија. Према актуелним подацима Агенције за заштиту животне средине, дрвеће, у односу на остале биљке, ових дана има највећу концентрацију полена. Највећи алергени су јасен, бреза, чемпрес, топола, а ту су још и храст, врба и брест. Како су метеоролози најавили лепо време за сутра, али и за дане викенда, очекује се повећана концентрација поленових зрна дрвећа у ваздуху.

- Најопаснији је полен брезе који у овом периоду има највећи алергени потенцијал - каже Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине. - Ово је период када је важно да се алергични на ову врсту биљке јаве свом лекару, десет дана пре него што полен уђе у неке критичне концентрације.

Људима који су алергични на полен биљака стручњаци препоручују да не излазе напоље у преподневним часовима, поготово када је сунчано и ветровито. Саветује се излазак после подне, када опадне влажност ваздуха, да се одећа никако не суши на отвореном јер мокар веш сакупља поленова зрна, као и да бораве у климатизованим просторијама. Апелују и да буду под назором лекара, и да се никако не лече сами.

На званичном сајту Агенције за заштиту животне средине http://www.sepa.gov.rs грађани могу пронаћи информације колика је тенденција алергеног полена у ваздуху у текућој и следећој недељи. Она може бити ниска, средња и висока. Концентрација се мери на 25 места у читавој Србији, а у Београду постоје две станице, једна на Новом Београду, а друга на Звездари.

АМБРОЗИЈА

ПОСЛЕ дрвећа, почињу да цветају траве и корови, међу којима је најопаснија амброзија. Пошто су људи углавном највише алергични на ову врсту биљке, стручњаци апелују да је треба сузбијати пре него што процвета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације