Комунални милиционар може бити и у цивилу

Ј. ДИНЧИЋ

07. 03. 2019. у 10:35

Комунални милиционар може бити и у цивилу

Фото П. Митић

Према новом нацрту закона, комунална полиција добија знатно шира овлашћења и мења име. Да користи првобитни назив може само МУП. У наредном периоду требало би да буде око 1.000 нових милицајаца

НОВИ нацрт закона о Комуналној полицији требало би да ступи на снагу до краја године, а једна од основних измена је промена имена службе комунална полиција у комунална милиција. Припадници ове градске службе променом закона добиће и већа овлашћења од досадашњих, али и могућност да поједини комунални полицајци могу обављати одређене послове у цивилу, без службене униформе.

- Недавно усвојени Закон о изменама Закона о полицији, којима је утврђено да право на употребу назива "полиција" има искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране - један је од основних разлога за промену имена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Само три спрата на Врачару

Како предвиђа нови нацрт закона, припадници ове градске службе убудуће ће добити и овлашћење да заустављају и прегледају аутомобиле, али и да помажу градским службама при искључењу струје или воде грађанима. Ово ће све бити могуће само уз одобрење начелника комуналне милиције.

Предложено је и да се комуналној милицији да и спасилачка функција како би могли да преузму хитне мере у ванредним ситуацијама, попут елементарних ситуација.

Наводи се и да комунални милиционари могу обављати послове без ношења службене униформе са ознакама, али по писаном налогу начелника. Међутим није тачно наведено које послове, на који начин као и под којим условима ће милицајци радити у цивилу.

Поред тога, када су на то овлашћене законом, другим прописом и општим актом, јединице локалне самоуправе могу да издају и прекршајни налог, поднесу кривичну пријаву надлежном органу за учињено кривично дело као и захтев за покретање прекршајног поступка.

Као и раније, комуналци ће наставити да упућују упозорења и усмена наређења, обављају проверу идентитета и привремено одузимају предмете. Грађани ће и даље бити у могућности да комуналцима поднесу пријаву, петицију и предлоге који се односе на комунални ред.

Ова служба моћи ће да зауставља и прегледа аутомобиле / Фото А. Станковић

Промену Закона Град је иницирао и како би била укинута одредба према којој на 5.000 грађана постоји само један припадник Комуналне полиције. Градски челници очекују да ће након усвајања закона бити обезбеђено још 300 комуналаца, а план је да у наредних неколико година буде око 1.000 нових милицајаца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Град диже руке од "Ветерине и "Апотеке"?

ОСНОВАНИ ПРЕ ДЕВЕТ ГОДИНА

КОМУНАЛНУ полицију основао је Град 2010. године да би само шест година касније одлуком Скупштине града Комунална полиција постала посебна јединица Секретаријата за послове комуналне полиције. Припадници ове градске службе углавном су задужени за успостављање нарушеног комуналног реда и заштиту комуналних објеката од прљања, оштећивања и уништавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Petrović M., Beograd

07.03.2019. 10:44

Milicija i policija nije isto, pa bih molio da ne mešate žabe i babe. HVALA.

Gosa

07.03.2019. 12:32

@Petrović M., Beograd - U skoli je ucio onaj ko je isao kakva je razlika u znacenju izmedju reci polis i milis.

Moze

07.03.2019. 10:59

Ali nema sanse da cu da dozvolim svaki civil i prevarant da me zajebava. Svaki ikriminalac prevarant ce ovo koristiti koji nema veze sa komunalnom

Kiza

07.03.2019. 11:03

Ja jos nisam cuo i video nigde u svetu da komunalna policije zaustavlja i kontrolise automobile. Sta li je sledece?

Pomoc

07.03.2019. 11:04

Da pomazu i iskljucuju vodu i struju gradjanima! O boze cemu ta Skupstina Srbija sluzii pomaze vladajucoj ovim zakonima! Lustracija je jedini nacin da iskljuce gradjani ove iz Skupstine koje polako nam prave veliko stado za shishanje peko policiske totalitarne drzave gde su svi pod kontrolom manjine povlascenih grombog policiskog aparata. Nacinonlizacijom da povratimo pokradeno sto su prodali strancima!

bole

07.03.2019. 11:04

Oni ne služe apsolutno ničemu.Zovem ih zbog parkiranih kola na zelenoj površini, zemunskom keju, ne žele da dođu. Pogledajte na šta liče autobuska stajališta od stoke koja baca pikavce i papire, nikada ih nisam video da zavode red tamo gde treba za KOMUNALNE USLUGE!

mogu obavljati određene poslove u civilu, bez službene uniforme

07.03.2019. 11:11

Ako ga neko takvog u civilu napadne je li to napad na službeno lice ili nije?

Francesco

07.03.2019. 11:15

Kakva su im ovlašćenja i dužnosti u toku neposredne ratne opasnosti? Borbene linije ili njuškanje kontejnera i zavirivanje u piksle i pisoare po kafanama velegradskim? Oni koje država hrani i izdržava moraju biti u prvim redovima njene odbrane. Pitam jer mi ova ovlašćenja koja trenutno imaju liče na gestapovska. Uostalom, videćemo svačiji trag kad zaronda ponovo..

Marisol

07.03.2019. 11:20

U socijalizmu nismo bili bas policijska drzava. Policija je morala da nosi lepu i proznatljivu uniformu da bi nas odvratila svojom pojavom od činjenja prekrsaja i kriminalnih radnji. Bilo je i pedagoske uloge policije u našem prevaspitavanju jer drzava je imala vremena, para i kadra da se time bavi. Sprecavanje i prevencija su cuvali i nas i drzavu od patologije. Kao crni gavrani, ovi uniformisani sadasnji komunalci i policajcu, čast i hvala im, sluze da nas love u greskama. Svakom svoj policiot

Деки

07.03.2019. 11:48

Добро, за ову милицију барем знамо, могу ли Новости да открију и тајне милиције које постоје у напредној Србији? Контрола грађана, дисциплиновање, стална присмотра, строго поштовање правила, прогони непослушних.., негде сам то давно читао. Можда је то она невраћена књига Џорџа Орвела у библиотеку?

zaliv.net

07.03.2019. 12:03

Pa ga prebijes kad te zaskoci negde a on se pravda da te je obavestio ko je...ma ajte molim vas

Dokle vise

07.03.2019. 12:22

Zaposli te med. sestre, lekare! Da li je moguce da cete za to naci obrazlozenje pri zaposljavanju?!Ostavite se vise institucija za uzimanje harača i utvrdjivanje vlasti. I ovako je sve to stranacka sluzba. Ko je na vlasti, on upravlja.Pa da li hocete kolektivno da svi uzmemo konopac i obesimo se na trgu, da bi vas 10-oro, bilo zadovoljno, a 5-oro velikih biznismena u Srbiji jos bogatije!Mislio sam da nema veceg zla od Demokrata, ali, covek gresi dok je ziv!

Sasa M

08.03.2019. 06:25

Da me zaustavi može saobraćajna policija, a ovima da stanem nemam nameru. I od kad je to EPS gradska služba pa da im ovi pomažu u isključivanju struje?

sale

08.03.2019. 13:09

Sva ovlascnja moze ali kad ih zoves u pola noci zbog pijanih komsija koji prave buku u zgradi ili dvoristu e to vec nije njihova nadlznost cccccc znaci kad je gusto prpa bato zovite policiju