Само три спрата на Врачару

А.Војиновић

06. 03. 2019. у 18:16

Само три спрата на Врачару

Тополска / Фото Фејсбук

Иницијатива за израду новог плана заштићених целина и објеката у централној београдској општини. Арсенијевић: Циљ да се идентификују здања која не смеју да се руше

ДРУШТВО за улепшавање Врачара поднело је надлежнима иницијативу за израду новог плана заштићених целина и објеката на територији општине, у којој траже да се идентификују и одреде објекти под заштитом који се не могу рушити, као и да се детаљније одреде правила градње у заштићеним зонама.

Рушење зграде у Тополској 15. септембра прошле године био је непосредан повод за покретање ове иницијативе и активнији ангажман Друштва. Зграда је била први пример стамбене модерне у престоници. На њеном месту сада се увелико гради вишеспратница са грађевинском дозволом и која би по пројекту требало да има четири спрата.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СРЕЋАН КРАЈ ДРАМЕ: Пронађен нестали дечак! (ФОТО)

- Наша намера је да покушамо да се договоримо са управом града да се спратност зграда на Врачару ограничи на три етаже - прича Александар Арсенијевић, председник Друштва. - Такође, тражимо и да нове зграде буду уклопљене у амбијенталну целину, као и да заштитимо значајне културно-историјске објекте од рушења.

Иницијативу су упутили Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Заводу за заштиту споменика културе града Београда и Градској општини Врачар.

ПАНЧИЋЕВЕ ОМОРИКЕ

ОКО виле у Тополској 15 било је посађено осам Панчићевих оморика. Међутим, оне су уклоњене као и зграда, иако су код нас законом заштићена врста - каже наш саговорник Александар Арсенијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nikolica

07.03.2019. 07:51

Na Vračaru postoji na desetine solitera koji imaju po 10 i više spratova, i sada se kao neko buni što ljudi dižu 4 il 5 spratova ?

dd

07.03.2019. 12:54

@Nikolica - Ti soliteri nisu jedan do drugog ili uz privatne kuće, uz zadnja dvorišta i slično. Nije prijatno kada odjednom pored vaše zgradice od tri sprata stare skoro ceo vek počne iskopavanje temelja kao za tvrđavu, a potom vas natkrili osam spratova.