ГРАДСКО саобраћајно предузеће склопило је пре два дана уговор о куповини опреме за евиденцију коришћења угоститељских услуга у мензама вредне више од два милиона динара! Тако је дато још новца на кантине које већина возача не може да користи и у којима, ни после више од два месеца, нема разноврсне хране која би задовољила потребе корисника.

Због захтева највећег Самосталног синдиката у овом предузећу, и по потписивању колективног уговора, запослени у ГСП су, уместо повећања плата, у новембру добили бонове за исхрану у мензама. По актуелном колективном уговору, који су радници ГСП потписали 12. октобра, свакодневно им следује по 500 динара за топли оброк. И док 300 динара дневно добијају заједно са платом, остатак, умањен порезом, односно 140 динара, примају у облику бона за исхрану у кантини. Ова одлука разљутила је возаче, отправнике и теренске механичаре који због смена, места рада и вожњи не могу да искористе бонове. Уједно, новчаник им је лакши за око 3.500 динара месечно, пошто храну морају да купују у продавницама и пекарама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХЕРОЈ ИЗ БОРЧЕ: Погледајте како је спасао пса из ледене воде (ВИДЕО)

Упркос чињеници да се за исхрану 5.800 запослених у кантинама, коју су многима недоступне, сваког месеца издваја око 200.000 евра, Самостални синдикат је желео да мензе оживи како би се сачувало 56 радних места.

- Молим све да буду стрпљиви, док се процес јавних набавки не заврши. У децембру ће бити свега, куваних јела и сухомеснатих производа. Чак и бурека и пецива. Они који не могу да искористе бонове у ресторану сваког дана, могу да дођу у мензу као у продавницу, да узму шта желе и то однесу кући - говорио је пре два месеца Зоран Антић, први човек Самосталног синдиката, који има 3.100 чланова.

Возачи тврде да хране у мензама и даље нема. Иако је јасно да систем не функционише, ГСП сада даје два милиона динара на куповину компјутерског програма, штампача, читача и друге опреме како би се водила евиденција о коришћењу мензи. У ту цифру улази и обука касира у седам ресторана као и менаџмента. У одлуци о додели уговора наводи се и да се набавка финансира из сопствених прихода, односно од новца зарађеног продајом производа и услуга осталим предузећима.


Подсећамо, руководство ГСП није желело ни тада да коментарише увођење бонова за мензе, уз сугестију да се обратимо представницима самосталног синдиката.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Котеж: Кривична због ударања друга

НОСЕ ХРАНУ ОТПРАВНИЦИМА?

Идеја је, како је рекао Зоран Антић, да се у првој фази напуне мензе, а у другој би требало да размотре како да храну достављају и на терминусе. То би највише значило возачима, који не могу да стигну до мензи током смене, и отправницима, којима су погони у којима се кантине налазе далеко. Ипак, и чување хране представљало би проблем, пошто неке отправничке кућице немају ни тоалет, а камоли неке друге услове.