НЕКАДАШЊА зграда "Симпа" за неколико дана биће сравњена са земљом! За потребе градње "Београда на води", тешке машине почеле су да руше објекат у Улици Хаџи Николе Живковића 8 пре три дана, иако је било најава да ће грађевина из 1922. године, као и зграда "Искре", која се налази у близини, бити сачувана.

Овај пословни простор у центру престонице Град је преузео 18. априла 2016. године, на основу Закона о утврђивању јавног интереса, према посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта "Београд на води", потврдили су тада, за "Новости", у компанији "Симпо" а. д. Врање. Секретаријат за имовинско-правне послове експроприсао је зграду "Искре" решењем од 22. априла 2016. на основу истог закона, што је нашем листу било потврђено у Правобранилаштву.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пожар у хотелу "Рекс" у Сарајевској

Тада је било речи о томе да ове зграде не би требало да буду срушене, већ да се укомпонују са објектима који ће ту бити изграђени.

На питање зашто су одлучили да сруше зграду "Симпа", из "Београда на води" нисмо добили одговор. "Новостима" није одговорено ни шта ће бити са зградом "Искре". Идеја је тада била да остане само "костур" четвороспратнице, која би касније била надзидана, а њен ентеријер, екстеријер и намена промењени.

Изгледа да ће сада само "преживети" хотел "Бристол", који је затворен летос и чека на реновирање.

ОБЈЕКАТ ОБНОВЉЕН ПРЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ

ОБЈЕКАТ у Хаџи Николе Живковића 8 изграђен је 1922. године, као магацин Француско-српске банке. "Симпо" је тај пословни простор купио 1981. године, и зграда је затим реконструисана. Тада су дограђена још два спрата, уз низ интервенција на самој конструкцији. Постојећа робна кућа имала је 3.431 квадратни метар, а магацин робне куће и помоћни објекти у Херцеговачкој се простиру на 863 метра квадратна. "Симпу" је припадао и паркинг-простор испред зграде површине 218 квадрата.