Стамбол капију тражи георадар?

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

29. 09. 2018. у 19:20

Делове бедема пронађене приликом обнове Трга републике испитиваће и стручњаци завода за заштиту споменика. Старост грађевине утврђиваће можда цео месец

Стамбол капију тражи георадар?

Налазиште дела бедема додатно је заштићено - Фото Д. Миловановић

ДА ли су остаци откривени на градилишту приликом реконструкције Трга републике заиста бедеми Стамбол капије, стручњаци ће тек да утврде! Пошто су делови нађени 15 метара даље од места где се претпостављало да се налазила капија кроз коју се улазило у омалену варош Београд, нико не жели да даје преране закључке.

Налазиште је ограђено и обезбеђено, а, како незванично сазнајемо, на градилишту су у току снимања георадаром, како би се истражио и испитао простор. Остаци би тек требало да буду откопани.

- Направиће се широки ископ, десет пута десет метара, па ће тек онда на терен изаћи археолози Завода за заштиту споменика. Они ће се бавити ситним чишћењем, како би тачно утврдили о каквој грађевини је реч, да ли датира из римског доба или средњег века. Тај посао може да траје неколико дана, али и читав месец - сазнају "Новости" незванично од стручњака.

Кад се струка увери да су откривени остаци заиста делови порушене Стамбол капије или нека друга аустријска или турска грађевина из тог периода, што је такође могуће, знаће се шта ће бити са оним што је откопано. О овим остацима ће се сигурно писати научни рад за будућа поколења, како би наши потомци тачно знали шта је у питању и где се налази. Друга могућност је да се археолошке ископине изместе и презентују јавности на некој другој локацији.

За "Новости" је пре два дана заменик градоначелника Горан Весић потврдио да су радници ангажовани на реконструкцији Трга републике откопали делове камене конструкције за које се сматра да су можда делови чувене Стамбол капије.

Стамбол капија, врата града која су Срби пре неколико векова памтили по злу, порушена је до темеља по наређењу кнеза Михаила Обреновића 1866. године. Према топографским белешкама историчара, претпоставка је да се највећа и најтврђа од свих капија налазила између Народног позоришта и споменика кнезу Михаилу у Васиној улици.

ОБЕЛЕЖЈЕ ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА РЕКОНСТРУКЦИЈОМ трга било је и предвиђено да се другачијим каменом обележи простор где се налазила чувена капија, али и место где су сахрањени црвеноармејци, који су ослобађали Београд, а чији су посмртни остаци пребачени на Гробље ослободилаца Београда.

Остаци бедема, које су радници "Штрабага" ископали пре два дана пронађени су мало ниже, па сада стручњаци Завода за заштиту споменика морају да утврде о чему је тачно реч.


ЈЕДАН ОД ИЗЛАЗА

СТАМБОЛ капија добила је то име јер се налазила на путу који је водио ка Истанбулу, и представљала је један од четири излаза из града, поред Сава капије, Варош капије и Видин капије.

Према постојећим описима, имала је неколико пролаза. Средњи и велики за кола, два мала за пешаке.

Врата су била од дебелих храстових греда, а ров око капије увек је био пун воде. Копље на које су Турци набијали Србе ударано је ван капије, поред пута који води ка Теразијама. Зато је у народу и запамћена по злу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације