ИЗУЗЕТНО ниски водостаји Саве и Дунава, који се ових дана бележе у престоници, направили су праве депоније поред река. Како се вода повукла, на обалама су остале велике количине муља, блата, празних флаша, кеса и различитих отпадака које нико не чисти. Један од разлога је и тај што не може да се утврди у чијој је надлежности одржавање приобаља у Београду.

Према Закону о водама који је промењен у децембру 2016. године, за водотоке првог реда, у које спадају Сава и Дунав, надлежне су "Србијаводе". Међутим, ингеренцију над овим приобаљем до промене Закона имао је Град Београд, који је сада задужен само за одржавање водотока другог реда, којих у престоници има око 200.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
На базене до краја месеца

Будући да је ситуација алармантна, градоначелник Београда Зоран Радојичић сазвао је хитан састанак са представницима "Зеленила", "Градске чистоће" и "Србијавода". Према његовим речима, док се слово закона не преиначи, овај проблем решаваће заједничким снагама.

- Договорили смо се да прецизирамо ко ће шта да ради и већ наредних дана очекујемо прве резултате. Док сам на овој позицији, улагаћу максимални напор да Београд буде чистији и уређенији - истакао је Радојичић. - У другом је плану чија је нешто надлежност, важно је да се проблеми решавају.

У градској управи сазнајемо да су у изради нове измене Закона о водама, чије се усвајање очекује у септембру. Предложеним изменама, Град Београд моћи ће да доноси решења о закупу водног земљишта на територији престонице. Међутим, свако ко добије дозволу биће у обавези да одржава простор око плутајућег објекта, којих тренутно на рекама има око 2.500.

СТАТИСТИКА

ПРЕМА подацима Републичког хидрометеоролошког завода, Сава је тренутно на коти 163, али ће водостаји до краја недеље пасти на само 147 центиметара. Слична ситуација је и са Дунавом у Земуну, који ће са садашњих 208 пасти на свега 192 центиметра. Према тренутним подацима, температура Дунава је 27,6, а Саве 27 степени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Тужилаштво: Провера навода о нехуманим условима за живот у старачком дому на Звездари

БЛОКИРАН САВСКИ РУКАВАЦ

У САВСКОМ рукавцу више је пластике и смећа, него чамаца. Топчидерка је нанела велике количине муља и смећа, па бродови из марине више не могу да исплове. Многи су желели да учествују на овогодишњем Карневалу бродова, али док се не утврди чија је надлежност одржавања рукавца, нема им дизања сидра.