КОНЦЕНТРАЦИЈА полена амброзије тренутно је десет пута већа од граничне вредности и гушиће Београђане све до половине септембра, кажу из Агенције за заштиту животне средине. Ситуација је гора него прошле године, мада је за сузбијање издвојено дупло више новца него лане, 30 милиона динара. Зашто ефеката нема? Да ли је казнена политика блага или се проблем решава само "на папиру" док у пракси буја?

Велики број Београђана има алергију коју изазива овај коров. Најблажа манифестација су сузне очи, али многобројни кијају, кашљу, онемогућени су у обављању свакодневних активности, а после одређеног времена, долази до астме. Међу алергичнима много је оних којима амброзија расте испод прозора, на пољани у коју гледају недалеко од зграде у којој станују, чак и на јавним површинама које контролише Град посредством Завода за биоциде и медицинску екологију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Прскање комараца

Њихов рад на сузбијању овог проблема делује потпуно утемељено:

- Праћењем одлучујемо када, како и где ћемо третирати биљку. Кад почне да расте, коси се од три до четири пута по сезони. Пошто једно земљиште хербицидима може да се третира само два пута годишње, биљку хемикалијама уништавамо на почетку и пред њено цветање. Тако се спречава "полинација".

Међутим, Београђани тврде да амброзије има на сваком кораку.

- Ово је страшно - пожалила нам се суграђанка из Новог Београда. - У Војвођанској улици прекопута Цркве Светог Георгија, расте амброзија и нико не долази да је коси, јер, наводно, не могу да утврде ко је власник земљишта. Док се утврди ко треба да коси, угушићемо се од алергије.

Теоретски је ова област уређена Уредбом о мерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзија. Њом се власници парцела законски обавезују на уништавање ове биљке. Кад комунални инспектори утврде да се она не поштује на сцену ступа Одлука о комуналном реду.

Због неуништавања амброзије, корисници и газде земљишта могу бити кажњени новчаном казном од 15.000 до 150.000 динара.

Међутим, познаваоци проблематике кажу да се најчешће примењује најблажа казна. Ако се плати у року од осам дана, износ се преполови. Тако се испостави да је плаћање казне јефтиније него кошење ливаде.

Надлежнима је ова "математика" позната, али, вероватно, нису алергични.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Јединице поправља 4.000 ђака

НАЈКРИТИЧНИЈЕ У СЕПТЕМБРУ

НАЈКРИТИЧНИЈЕ ће бити у првим данима септембра, јер ће тада бити највеће цветање и концентрација полена амброзије - наводе из Агенције за заштиту животне средине. - Од свих алергених полена, највећи алергени потенцијал има управо амброзија. Грађани који су осетљиви на ову биљку требало би да се склоне и да буду под сталним надзором лекара.