ЗБОГ "Егзита", који почиње данас, железничка станица Прокоп врви од страних туриста! Осим наших љубитеља музике, који су такође кренули у Нови Сад, станицом Београд центар пролазе и житељи престонице који се сада овде укрцавају на "БГ воз". Свима њима, за разлику од пре неколико месеци, сналажење по станици више не представља проблем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Прокоп: Из воза у аутобусе до поноћи

Улаз у станицу је обележен, а по силаску на платформу лако се уочи инфо-пулт, али и табла са информацијама о томе где се купују карте, где су перони, тоалети, где је излаз, како до такси и стајалишта градског превоза. На зидовима су окачене инфо-табле са временима поласка возова, додуше само на српском, па странци о жељеном поласку морају да се распитају на шалтеру за информације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Последњи поздрав перонима успомена (ФОТО)

- Странцима би било много лакше и уштедело би нам много времена да су на енглеском истакнути списак дестинација, време поласка возова као и цена карте - каже Кинескиња Ђин. - Лако смо се снашли на самој станици, али је проблем тај што се на истом шалтеру продају карте и добијају информације. Чекате непотребно у реду да бисте поставили једно питање.

Да се снађу на Прокопу, купе карту и украцају на воз, турски туристи нису имали проблема.

- Све је добро обележено иако се види да је станица нова - прича Серкан. - Нема овде много колосека као у другим метрополама, па нам је било лако да уочимо наш воз. Ипак, већи је проблем што нема ниједне мењачнице. Нисмо стигли да новац разменимо у центру града. И, наравно, овде смо дошли таксијем. У хотелу где смо одсели препоручили су нам тај вид превоза, јер бисмо се, кажу, изгубили ако идемо аутобусом.

Чињеница је и то да Прокопу много шта недостаје, попут пекаре, продавнице... Кафе-бар је тренутно у припреми, а путници водом, кафом и грицкалицама могу да се снабдеју на аутоматима, који су недавно постављени. Јуче је постављен и банкомат у чекаоници, као и апарат за размену новца, па сви који дођу овамо неће морати да трагају за мењачницом. Амбуланта Завода за заштиту железничара на станици увелико ради. Већ дуже време у станици Београд центар активна је полицијска испостава.

Ипак, чини се да је свим путницима најкориснији инфо-пулт, на кога се наилази на самом улазу у станицу. Запослени путницима помажу да брже и лакше стигну до благајне, чекаонице или перона са којих им полазе возови, али и да се снађу како да стигну до појединих делова града.

- "Инфраструктура железнице Србије" поставиће у станици и два лифта, за три месеца - кажу из ове компаније.

СПОЈИЛИ ПРОКОП, ТОПЧИДЕР И "ЛАСТУ"

ДО Прокопа путници могу сада да стигну и са три линије градског превоза - 34, 36 и 38А. Линија 34 саобраћа од Сењака до Улице Пере Велимировића. Последњи полазак на овој линији је у 22.10. Линија 36 кружи од Прокопа, преко Аутокоманде до Славије и Савске улице, а последњи полазак на овој линији је у поноћ. Новитет је линија 38А која саобраћа од СП "Космај" до железничке станице Топчидер. Овом линијом сада је спојено ново полазиште туристичких аутобуса, на паркингу испред СП "Ласта", са Прокопом и Железничком станицом Топчидер, одакле сада крећу возови за Бар.


ЧЕКАЈУ КУВАЈТСКИ КРЕДИТ

ПОЧЕТАК радова на изградњи станичне зграде у Београд центру, како кажу у "Инфраструктури железнице Србије", очекује се након одобрења кредита и спроведеног поступка јавне набавке до краја ове године. Станична зграда у Београд центру требало би да буде изграђена за две године од почетка радова. Сви пројекти су урађени и добијена је грађевинска дозвола. Очекује се уговарање друге фазе кувајтског кредита у висини од око 50 милиона евра.