Летњи ред вожње на снази је од данас па највероватније до 3. септембра! На улице града изаћи ће 211 возила мање, па ће чекање на превоз бити знатно дуже. Редукција полазака на приградским линијама почеће 1. јула, док ће линије на локалу такође од данас путнике превозити по летњем распореду.

Београђане ће до почетка првог јесењег месеца у шпицу превозити 116 трамваја, 68 тролејбуса, 836 аутобуса, 28 минибуса и четири електроаутобуса. Ван вршног оптерећења путници ће се возити са 877 возила јавног превоза, за разлику од садашњих 1.038, па ће и чекање на стајалиштима бити дуже. Суботом ће на улицама бити 711, а недељом 656 возила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нова Кумодрашка смањује гужве

И док је редукција јавног превоза у граду скоро иста као и прошле године, летњи ред вожње највише ће утицати на путнике који користе приградске линије. Тако ће полазака на линијама 493 за Младеновац и 465 за Сопот бити дупло мање него прошле године. То значи да ће у поређење са зимским редом вожње, бити скоро 15 одсто полазака мање.

На питање "Новости" зашто се у овој мери смањују поласци на ове две линије, док редукција полазака на линијама 581 ка Лазаревцу и 860 ка Обреновцу остаје на нивоу прошлогодишње, из Секретаријата за јавни градски превоз стигао је следећи одговор:

- Младеновац и Сопот су добили почетком јесени доста нових полазака, па се са њиховим укидањем и избацивањем школских полазака добије та бројка од 15 одсто.

Ипак, у Секретаријату за јавни градски превоз не наводе да су додатне поласке добиле и друге две приградске општине.

Са летњим редом вожње, уводе се и линије до Аде Циганлије. Линија АДА 1 возиће од Трга републике до Аде Циганлије и Видиковца, а АДА 2 из Земуна. До Аде ће са Коњарника саобраћати линија АДА 3, са Миријева АДА 4, а са Бежанијске косе АДА 5. У случају лоших временских услова, линије ће бити редуковане.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Бир фест" добиће подршку града и државе

БРОЈАЊЕ ПУТНИКА У НОЋНОМ ПРЕВОЗУ

ЗБОГ израде студије "Унапређење и развој система ноћног јавног транспорта путника у Београду", коју за потребе Града Београда обавља Саобраћајни факултет, до 30. јуна бројаће се путници у возилима јавног превоза на ноћним поласцима.

На одабраним стајалиштима анкетираће се корисници у циљу добијања података о потребама путника. Уједно, на сајту Секретаријата за јавни градски превоз спроводи се и онлајн анкета, па се моле Београђани који имају замерке на ноћне линије да упитник попуне.