Припадници Министарства унутрашњих послова су, по налогу Вишег јавног тужилаштва, ухапсили Ф.Ј. (42) и Б.Ц. (39) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело изазивање панике и нереда.

Они се сумњиче да су на друштвеним мрежама ширили лажну информацију да “у наредна два дана воду у Београдском водоводу не треба користити за пиће, јер се у воду грешком просуо метан, пун канцерогених честица“ и на тај начин изазвали узнемиреност и панику међу грађанима.

Осумњиченима Ф.Ј. и Б.Ц. одређено је задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву. Иначе ухапшени Б.Ц. је запослен у Министарству унутрашњих послова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лажи о води и специјални рат

Такође, по налогу Вишег јавног тужилаштва, против још шест особа, због сумње да су починили исто кривично дело, биће поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

ВЕСИЋ: ШИРЕЊЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ О ВОДИ ДОБРО ОРГАНИЗОВАНА АКЦИЈА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је вечерас да је ширење лажне вести о исправности воде била очигледно добро организована акција чији је циљ био дестабилизација београдске власти и читавог друштва и захвалио МУП-у на брзој реакцији.

"У име Скупштине града Београда захваљујем се Министарству унутрашњих послова на брзој реакцији, јер су неки од оних који су ширили лажне вести да је вода за пиће у Београду неисправна већ приведени правди", навео је Весић у изјави и истакао да нико нема право да шири лажне вести и узнемирава јавност посебно када је у питању јавно здравље.

"Ово је био још један начин за малтретирање грађана Београда, попут блокада саобраћаја које су биле актуелне пре неколико дана. Тада грађани нису могли да стигну на своја одредишта, док данас многе мајке нису знале да ли да воде децу у вртић или школу, што је потпуно разумљиво. Овакви поступци шире панику међу становништвом и морају бити санкционисани", истакао је заменик градоначелника.

Весић је изразио захвалност полицији зато што води рачуна о грађанима и додао да Београђани и Београђанке увек могу да рачунају на своју полицију.