БЕОГРАД - Литургијом у Вазнесењској цркви коју је служио партријар српски Иринеј и литијом централним градским улицама, данас је обележена слава града Београда - Вазнесење господње, Спасовдан.

Литургија је почела око девет сати, а потом је, око 11.30 кренула спасовданска литија из Улице адмирала Гепрата испред Вазнесењске цркве у којој је учествовало више хиљада грађана.

У литији су били патријарх српски Иринеј, овогодишњи домаћин славе градски менаџер Горан Весић, принчевски пар Александар и Катарина Карађорђевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски урбаниста Милутин Фолић, свештенство СПЦ, припадници Војске Србије и МУП-а, ученици београдских школа, председник Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ Симо Спасић, чланови витешког удружења Свибор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београд прославио Спасовдан (ФОТО)

Поворком су се вијориле заставе, ношене су иконе и друга црквена обележја, док су многобројни грађани фотографисали и снимали учеснике литије.

На челу литије био је Јерусалимски крст, а иза њега барјак града Београда.

Фото П.Митић и Т.Ћирић

Литија је кренула из Улице адмирала Гепрата испред Вазнесењске цркве, а наставила улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Теразијске чесме где је читана прва молитва.


Колона је затим прошла Кнез Михаиловом и Париском улицом до Саборне цркве где је очитана друга молитва, а након тога литија је наставила кроз Поп Лукину улицу, Бранкову, Краљице Наталије и Добрињску улицу до порте Вазнесењске цркве, чиме је симболично затворен круг и где је читана трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

Фото П.Митић и Т.Ћирић

Домаћин славе, градски менаџер Горан Весић, рекао је да је број људи у литији премашио све досадашње од 1992. године, од када Град Београд поново обележава овај празник.


Фото П.Митић и Т.Ћирић

"Данас се сећамо завета деспота Стефана Лазаревића који је установио овај датум као градску славу још 1403. године и поносно је славимо већ 615 година, молећи се да наш град напредује, да нас буде више и да Београд буде покретач развоја наше земље", истакао је Весић.

Фото П.Митић и Т.Ћирић


Он је додао да је велики број људи који је учествовао у литији показатељ колико је Спасовдан важан за Београд.

"То је један од наших најзначајнијих празника и користим ову прилику да свим Београђанима честитам нашу заједничку славу Спасовдан јер је то, поред породичне славе, друга слава коју имају", рекао је Весић.

Фото П.Митић и Т.Ћирић

Он је пожелео да се Спасовдан слави још много година у миру и да се Београд шири и развија.

Након спасовданске литије, Весић је заједно са представницима Града Београда у Старом двору преломио славски колач, као део традиционалног обележавања славе.

У Старом двору ће, како је најављено, поводом градске славе у 17 сати бити одржан и свечани пријем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Измена саобраћаја због литије поводом Спасовдана

Вазнесење је један од 10 празника посвећених Христу. Спада у покретне празнике и увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова.

Фото П.Митић и Т.Ћирић

У народу је празник Вазнесења Господњег познатији као Спасовдан, а колики има значај види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњовјековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349. године, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године.

Фото П.Митић и Т.Ћирић

Од кад је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као српску престоницу, у част обнове и напретка, Град је као своју крсну славу узео Спасовдан.

Та слава симболично указује на стално уздизање - вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност изражавајући душевну и моралну снагу народа прекаљеног у славној прошлости.