ПРЕМА подацима Министарства унутрашњих послова, на територији Београда регистровано је шест случајева у којима су усмрћени пси, за период од 1. јануара до 30. марта. Поднете су и две кривичне пријаве за дело убијања и злостављања животиња.

Притужбе о злостављању животиња на територији главног града, од почетка године, бележи и Ветеринарска инспекција.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На Ускрс све затворено

- По примљеној пријави, инспекција излази на назначену адресу и у зависности од утврђеног чињеничног стања примењујемо одредбе Закона о добробити животиња - објашњавају из Ветеринарске инспекције.

- Законом је јасно прописано да се човек који убије, повреди, мучи или злоставља животиње, кажњава новчаном казном или затвором до једне године. Уколико се повређивање односи на заштићене животињске врсте, прети затворска казна до три године.

Да су животиње често на мети насилника, сведочи и Горан Вишић, саговорник "Новости", који је прошле недеље, усред бела дана, истргнуо пса из руку насилника.

- Шетао сам делом старе Карабурме, када сам у близини стадиона ОФК Београд видео човека како мотком удара пса - објашњава Горан. - Када ме је видео само је отрчао низ улицу, а ја сам одмах позвао полицију, која се убрзо појавила на месту догађаја. Пас је био без свести па смо позвали и "Ветерину", која му је указала здравствену помоћ.

Горан напомиње и да се случајно у том тренутку није затекао на улици, штене би било мртво.

- Све је више измучених животиња по улицама, остављених и напуштених, а и много је и оних који муче животиње а за то не одговарају. То треба променити - закључује Горан.

Из "Ветерине Београд" истичу да су увек ту да повређеним животињама пруже здравствену помоћ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уклоњена возила са Трга Славија

- Наш посао је да се потрудимо да спасемо сваки живот, а ако имамо било какву сумњу да је реч о злостављању животиња, онда обавестимо надлежне органе - поручују из "Ветерине".


ОТРОВ У ПАРКУ

У ПАРКОВИМА широм града у последњих неколико месеци остављане су сумњиве намирнице за псе. Храна са убризганим отровима или пуна ексера само је један од примера са којима су се суграђани сусретали, а која је брзом интервенцијом радника "Ветерине" уклоњена.