Безистану ће вратити стари сјај

М. СТАНОЈКОВИЋ

19. 03. 2018. у 22:15

Ускоро завршетак техничке документације за обнову чувеног пролаза у центру града. Уклониће оградице, жардињере и киоске, а поставиће нову расвету и зеленило. И Чавкетов пролаз ће претрпети измене

Безистану ће вратити стари сјај

Овај део града је под контролом Завода за заштиту споменика

ТЕХНИЧКА докуметација за реконструкцију Безистана требало би напокон да буде готова, када ће бити створени услови за избор извођача радова. Првобитан рок који је добила фирма "Андзор инжењеринг" за овај посао продужен је због застоја у издавању сагласности Завода за заштиту споменика. Како је најављено, Безистан ће бити само ревитализован и задржаће изглед какав је имао када је био саграђен.

Након више неуспешних јавних набавки за преуређење овог пролаза, који спаја Теразије са Тргом Николе Пашића, посао је поверен новосадској фирми "Андзор инжењеринг" у јуну прошле године. Првобитни рок за израду документације био је прошли новембар, али је продужен. Према речима надлежних из ове фирме, постоје реални изгледи да овога пута све буде приведено крају у прописаном року. С обзиром на то да је Безистан под заштитом, у току израде морали су да се консултују са Заводом за заштиту споменика и прилагоде њиховим захтевима.

- Да ли ће све бити завршено до 28. марта најмање зависи од нас, јер има много папирологије која треба да буде усклађена - каже за "Новости" Зоран Вукадиновић из "Андзор инжењеринга".

- С обзиром на то да је испод Безистана смештена велика инфраструктура, план рада морамо да ускладимо и са другим комуналним предузећима која учествују у радовима. Имали смо неколико кругова консултација са Заводом за заштиту споменика како бисмо видели шта је могуће, у ком облику, као и који садржаји су изводљиви. Требало је усагласити и обим и врсту радова.

НЕ ОБНАВЉАЈУ ФОНТАНУ КАКО је раније најављено, ови пројекти ће морати да буду усклађени са идејним решењем добијеним 2015. године на конкурсу за уређење три централна градска трга. Фонтана са скулптуром "Девојка са шкољком", која је реконструисана 2011. године, неће бити обухваћена овим пројектом. Укупна вредност радова је 2.280.000 динара.

Према идејном плану, Безистан ће задржати препознатљив изглед и после реконструкције, док ће Чавкетов пролаз ка Теразијама бити доста измењен.

- Пошто је Безистан под заштитом, неће се много мењати у односу на пре - наводи Вукадиновић. - У осталим пролазима ће бити више измена, јер за то имамо могућност.Пројектом је планиран пешачки пролаз Безистан, укључујући и Чавкетов пролаз, површине 13.000 квадрата. Радовима ће бити обухваћена обнова пешачког пролаза, тако што ће се уклонити препреке, оградице, жардињере и киосци. Простор ће бити поплочан каменом и опремљен расветом, урбаним мобилијаром и зеленилом.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

LOGOS

20.03.2018. 18:32

Dobro je da ste se setili !!! Kada to zavrsite,OBAVEZNO stavite stubove koji se po potrebi spuštaju i dižu i postavite kamere !