БАЛКАН ЧИЗ ФЕСТИВАЛ: Са чилијем или као добош торта

Данко Нововић

18. 02. 2018. у 17:47

Дводневна изложба сира. Килограм ролованог сира кошта 1.200 динара

БАЛКАН ЧИЗ ФЕСТИВАЛ: Са чилијем или као добош торта

Сервиран као права торта / Фото В. Данилов

КОЗЈИ, овчји, лиснати или роловани сир, торте и колачи од млечних деликатеса, али и сладолед са укусом горгонзоле, кајмака или пармезана, више хиљада посетилаца могло је да дегустира првог дана "Балкан чиз фестивала", сајма аутохтоних сирева Балкана. Седма манифестација овог типа свечано је отворена јуче у Дому омладине Београда, а трајаће још данас, до 20 часова.

Током ове својеврсне изложбе сира, на којој се могу пронаћи и друге млечне, али и месне прерађевине, гурмани имају прилику да пробају ретке и необичне врсте неколико стотина сирева из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Француске и Италије. Уз савете стручњака, посетиоци су јуче комбиновали укусе врхунских вина са сланим специјалитетима, а одржана је и кулинарска радионица "Уживање у сиру и здрава исхрана".

Цене сирева углавном варирају од 550 динара, колико кошта килограм домаћег качкаваља, до 1.800, колика је цена сушеног сира, мада су за поједине врсте припремане по посебним рецептурама посетиоци издвајали и веће суме.

- Нудимо тврде пуномасне сиреве који зру по годину дана, а популарни су и млађи сиреви са чилијем и разним зачинским биљем - прича произвођач из Босне и Херцеговине. - Сир с копривом посебно се истакао, па је интересовање за њега највеће, а цене се крећу од 600 до 1.200 динара по килограму.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ СВЕЧАНА додела награда за најбоље сиреве по гласовима публике биће одржана данас у 18 часова. До тада, посетиоци могу учествовати и у радионици "Ла паста Италиана", која ће почети у 13 сати.

Како истиче Велимир Ђоковић из Подгорице, пажњу посетилаца привукли су сиреви са анисом, лековитим биљем, алевом паприком, орахом... који су одређено време "лежали" на дрвеним полицама, на промаји, али и специфични пуномасни и полумасни вишеслојни сир. Килограм крављег сира ролованог кајмаком може се пазарити за 1.200 динара.

Цена улазнице, у коју је укључена дегустација сирева на свим штандовима излагача, износи 250 динара, а улазнице су доступне на билетарници "Евентима" у Дому омладине. За децу до 12 година улаз је бесплатан уз пратњу родитеља.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)