Крофне света за сладокусце
06. 01. 2018. у 15:39
Сестре Зукановић и Лазаревић производе уникатне слаткише. У радионици "Крофнас" меси се 27 врста ове посластице. Ове посластице се разликују јер су "посластичарске", а не "пекарске"
Фото Петар Милошевић
КРОФНЕ пуњене ванил кремом и маскарпоне сиром, са комадима крушке и кандираног ђумбира, пуњене чизкејком или кремом од лешника, преливене глазуром од маракује или банане. Ту су и оне са чоколадом, карамелом, пасираним кајсијама, посуте чоколадним и карамел коцкицама, са сировим пистаћима, лешницима или бадемима. Да пробају ове укусе, сладокусцима су омогућиле сестре Нина и Ирена Зукановић и Петра и Тара Лазаревић из Београда.
Све крофне света на једном месту - то је идеја коју ове младе предузетнице желе да понуде љубитељима слаткиша. За сада њихов бренд "Крофнас" производи 27 врста ове посластице са свих меридијана, а ускоро ће их бити много више.
- Правимо традиционалну бамболони италијанску крофну, америчке "прстен" крофне, грчке лоукоумадес, "британику" насталу по узору на традиционални британски банофи колач - прича Нина Зукановић, која је задужена за маркетинг у фирми. - Радимо и линију "Берлинере", али и "Гурме" линију крофни које су потекле са Менхетна. Идеја је била да Србији понудимо квалитетну традиционалну посластицу и добро избалансиран десерт. Свака земља света има своју крофну, па чак и Кинези код којих се она зове "линг". Тренутно смо једина фирма у свету која производи толико врста овог слаткиша.
Оно што ове посластице разликује од других је то што су то посластичарске крофне, а не пекарске. За њихово прављење користи се посебно брашно које се увози из Велике Британије. До њега није било лако доћи, али су ове даме и у томе успеле.
- Праве посластичарске крофне пробале смо у Лондону, где смо све четири студирале - наводи Ирена Зукановић, која креира укусе. - Нина и Петра живеле су заједно и још тада су се договориле да покрену свој посао. Пошто овде таквог десерта није било, одлучиле смо да правимо крофне. Статистике показују да нисмо погрешиле, а најпродаваније су тренутно "трипл чоко" и "трипл карамел".
.jpg)
ТЕЖАК ПОЧЕТАК
- У почетку је било пуно изазова - признаје Тара Лазаревић, чија се сетра Петра бави трговином коња, па је најмање у Београду. - Доста смо експериментисали, неке сировине пробали и одбацивали. Ипак, успеле смо у својој намери. Креирање укуса је најслађи и најкретаивнији део посла, па све четири уживамо у томе.
.jpg)
ПРЕМА легенди, крофну је измислила удовица познатог бечког пекара Крапфена. Она је сасвим случајно остатак умешеног хлеба убацила у врелу маст и добила ваздушасту посластицу коју је претходно умочила у шећер.
Иначе, рецепт за овај десерт први пут у историји објављен је у енглеској књизи рецепата давне 1803. године.