Туршија по рецептима бака

Ј. ДИНЧИЋ

30. 10. 2017. у 13:00

На Каленић пијаци одржан први пијачни караван зимнице ове јесени. На тезгама нудили ајвар, пинђур, слатко, џем, кисели купус...

Туршија по рецептима бака

Произвођачи задовољно трљали руке

ТЕЗГЕ на платоу код Каленић пијаце протеклог викенда биле су украшене теглама пуним зимнице, које су трговци из различитих делова земље изложили на пијачном "Каравану зимнице". Ајвар, туршија, пинђур, кувани парадајз, џем и слатко само су неки од производа које су житељи престонице пазарили, а произвођачи задовољно трљали руке.

- Све је направљено од домаћих плодова и све сам сама спремила, паприка за ајвар је из моје баште, док је воће за слатко и џем из породичног воћњака - истиче Биљана Вуловић која се из Коцељеве упутила у Београд како би продала своје производе. - У суботу је продаја ишла мало слабије, али недеља је и јачи пијачни дана па смо и ми задовољнији.

Цене домаће зимнице различите су у зависности од жеље купаца. Мирис свеже туршије осећао се у ваздуху, а домаћи ајвар и пинђур купци су могли да пробају пре него што пазаре.

- Паковала сам у мале и велике тегле, и одвајала љути ајвар са црвеним поклопцима од обичног са зеленим, тако ме је учила још моја бака - објашњава куварица Зденка Ристић. - Краставчиће сам киселила и мале и велике, да има за свачији укус.

На штандовима нису продавале само жене, у помоћ су притекли и мужеви и синови. Рецепт за успешан ајвар знају сви, али и учествују у припреми.

- Мој посао је да оберем паприку, жене је опере а ја је онда печем, остало препуштам њој, моје је само да кад ајвар буде готов шерпу спустим са шпорета - смејући се прича Ранко Плетић.

Пијачни "Караван зимнице", на којем се представљају произвођачи из целе Србије, организују ЈКП "Пијаце Београд".


ЦЕНЕ ПРИСТУПАЧНЕ

ПРОИЗВОДИ су се могли пазарити по различитим ценама. Тако је за велику теглу ајвара било неопходно издвојити 500 динара, док је мала била 300. Кисели краставци су се продавали по 250 динара за теглу, а пуњена паприка у павлаци је била 500 динара. Љутеница је била 200, а литар домаћег парадајза 120 динара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Fric

31.10.2017. 18:17

Kako i nebi trljali ruke kod tih cena. Ja kupim u Nemackim radnjama teglu krastavcica certifikovanog proizvodjaca zdrave hrane za 0,80-1,00 €. Ajvar je oko 2,00€ ali nije po srpskom receptu pa ga zato ne kupujem. Iz ovog ispada da srpski proizvodjaci imaju veca primanja od nemackih.

DRAGAN-NEMACKA

01.11.2017. 18:45

@Fric - Jos nisam video u Nemackoj bio kiseli krastavac za jedan evro,jedan evro kosta mala tegla krastavca,ajvar isto mala tegla 2evra a on od kuvane paprike.Tegla bio krastavca mala kosta najmanje dva evra a dobrog ajvara mala tegla 3do cetri evra .Pozdrav iz Nemacke