НА листи чекања за упис у вртиће тренутно се налази близу 2.000 малишана чија су оба родитеља запослена и 70 деце самохраних родитеља, сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту. Надлежни истичу да је ова категорија неуписане деце тренутни приоритет, додајући да је циљ града да догодине не буде листе чекања за упис у државне вртиће.

Први корак у том правцу већ је направљен сређивањем дела простора у неким школама за смештај предшколаца. Већ следеће недеље, у оквиру пројекта рационализације мреже школа, у ОШ "1.300 каплара" уселиће се 50 предшколаца и тако ослободити места за јаслену групу у вртићу "Зора" на Звездари. Из Секретаријата најављују да ће ускоро бити завршена и адаптација неколико учионица у школама "Јован Цвијић" на Палилули и "Војвода Мишић" на Савском венцу, у којима ће се за полазак у школу припремати 150 будућих првака.

- Тиме ћемо за почетак обезбедити додатних 200 места. Успели смо да листу чекања смањимо са 10.000 неуписане деце у априлу, на око 3.500 колико их је сада. Иако је то успех, нећу бити задовољан док год ова листа постоји - каже Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту. - Циљ нам је да следеће године на овај начин, градњом нових вртића попут оног у Алтини који ће се завршити на пролеће, потом све већом сарадњом са приватним установама, Београд нема листу чекања.

Гак истиче да се ове године, строгом контролом уписних комисија и максималном транспарентношћу процеса уписа, стало на пут уписима "преко везе". Он најављује још новина за што праведнији упис.

- У плану је да следеће године у овај процес укључимо и родитеље као посматраче као још један сигурносни ниво за фер упис и рангирање деце на листама - открива Гак. - Након низа састанака са директорима предшколских установа, анализа капацитета предшколских установа и рационалним коришћењем свих простора, успели смо да листу чекања спустимо на 3.500 места.


УПИСАНО ВИШЕ ОД 22.000 ДЕЦЕ

У ДРЖАВНЕ вртиће је ове године уписано више од 12.000 малишана, што је највише у последњих неколико година. Предшколске установе су издале 4.900 одбијеница родитељима чија деца су остала неуписана, како би могли да их упишу у приватне вртиће, уз субвенцију града. Према новим подацима Секретаријата, у приватним обдаништима борави 11.151 дете.