Скупо чишћење септичких јама

Ј. НОВАКОВИЋ / М. СТАНОЈКОВИЋ

23. 01. 2017. у 23:59

Редовно одржавање простора за одлагање отпадних вода тамо где нема канализације много кошта

Скупо чишћење септичких јама

ЧИШЋЕЊЕ септичких јама многобројним суграђанима постало је луксуз који због беспарице не могу да приуште. Једину помоћ им је пружала ЈКП "Градска чистоћа", једном годишње су слали камионе да очисте јаму бесплатно, али је та услугу из непознатих разлога укинута. Зато фекалије, како тврде поједини становници насеља на периферији, морају да испуштају у локалне речице и потоке. Свесни су, кажу, да загађују животну средину, али их високе цене пражњења приморавају на то.

Ову услугу пружа градско Јавно-комунално предузеће и приватне фирме. "Градска чистоћа" наплаћује 4.455 динара један долазак возила капацитета 4,5 кубика, а за излазак на терен камиона од 11 кубика потребно је издвојити 10.890 динара. Слична понуда је и код приватника. Најјефтинија "тарифа" им је око 2.000 динара, а најскупља око десет црвених новчаница.

- Највише позива имамо из Крњаче, Котежа, Борче, Алтине и Калуђерице - кажу из једног престоничког предузећа. - Колико често морамо да посетимо исто домаћинство зависи од нивоа терена. Док се неке не празне и по 20 година, код других интервенишемо на по неколико дана. Сталним муштеријама дајемо попуст, али се опет жале да им је скупо.

Да ову услугу поједини суграђани не могу да приуште потврђује и Б. Т. из Врчина. Према њеним речима, због тога су њена породица и комшије нашле заобилазан пут да се отарасе отпада. Па су имали посла са инспекцијом.

- Сами смо изградили цеви које смо спровели у Врчински поток, иако смо знали да је то незаконито пошто нисмо могли да издвојимо 2.000 до 3.000 динара на свака два до три дана, колико се брзо напуне јаме - каже Б. Т. додајући да је пет домаћинстава било прикључено на тај систем. - Инспекција је дошла и размонтирала цеви па се сада отпадне воде сливају низ улицу. То више угрожава животну средину него наше импровизоване инсталације.

Како су нам потврдили из Одељења за инспекцијске послове Општине Гроцка, у којој је непостојање канализационог система један од главних проблема, у претходној години пристигао им је велики број пријава због изливања септичких јама.

- Један део одговорних грађана празни своје септичке јаме, док један део становништва цевима спроводи отпадне воде до локалних потока и речица, као што је то случај у Винчи, Врчину, Лештанима и Гроцкој.

Редакцији "Новости" јавили су се читаоци из других престоничких насеља у којима нема канализационе мреже, жалећи се да их инспекција кажњава што фекалије испуштају у локалне водотокове, њиве и улице кроз цеви и ископане канале.


ПРИВАТНИЦИ "ЗАКИДАЈУ" МУШТЕРИЈЕ?

ПРЕМА речима Душана Д. из Лештана, неке фирме користе туђу муку, па како би могли више пута да интервенишу и зараде, намерно не испразне јаму до краја, па се она врло брзо опет напуни:

- У нашем насељу је катастрофална ситуација зато што се не празне на време, неки то раде тек на шест месеци. Лети ужасно смрди и фекалије плутају по улици.


МРЕЖА ЗА СВЕ ГОТОВА ДО 2025. ГОДИНЕ

ПОДАЦИ варирају, али судећи према тим бројкама, између једне четвртине и једне трећине београдских домаћинстава нема прикључак на канализациону мрежу. У ову групу спадају мештани насеља Овча, Борча, Крњача, Калуђерица...

Према усвојеном Стратешком плану развоја система водоснабдевања и каналисања насеља на широј територији града Београда сва домаћинства би требало да се повежу на канализацију до 2025. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

maja

24.01.2017. 00:24

Postoje sredstva kojim moze da se razbije masnoca i olaksa drenaza ,nije cisterna jedini nacin za resavanje problema.

Milan, Beograd

24.01.2017. 01:05

E, pa dok je koštalo malo, vi ste se bunili i tražili ste kapitalizam, hahahaha !!

cistoca je pola zdravlja- "mi u metrou..."

24.01.2017. 07:02

"Sedimo do prozora ovako,a ....pored nas u suprotnom smeru...Kako bi rekli u mimohodu..."."Znamo da to nije po zakonu...."???"Svesni su da zagadjuju zivotnu sredinu..."???Pa ajde u Vrcinski potok...A taj isti Vrcinski potok i svi"Vrcinski potoci"ovoga sveta,osim sto odvodnjava okolinu,napaja i bunare duzinom svog toka.Septicka jama koja se puni"u toku tri dana"i nije septicka jama.Septicka jama je ono sto ne propusta ni iz sebe niti u sebe."A neke septicke jame ne prazne i po 20 godina"????