Санте носе све пред собом

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

17. 01. 2017. у 12:24

Репортери "Новости" са дунавским аласима и власницима бродова и сплавова од Пупиновог моста до Гроцке. У великој мери оштећена марина "Четврти јул", а доста пловила остало заробљено у реци

Санте носе све пред собом

Гроцка, Фото Ж. Кнежевић

ДА лед заледи цео Дунав, од једне до друге обале, престонички аласи кажу да се није десило од шездесетих. Мраз је оковао реку, а најкритичнија ситуација у понедељак је била на потезу од Пупиновог моста до Гроцке, где се створио ледени чеп. Већина бродова на Земунском кеју је уништена, а власници су бесни јер пловни пут на време није прочишћен. Због ниског водостаја, ледени слој је у неким деловима дебео до два метра.

Санте су уништиле марину "Четврти јул" и сплавове на овом делу реке. Земунски аласи у понедељак су покушавали да спасу пловила која нису потопљена. Разбијали су лед око корита, померали санте и покушавали да бродове приближе кеју. Они чија су пловила остала заробљена могли су само да посматрају како њихови мезимци нестају.

- Да је држава одржавала пловни пут, до овога не би дошло - бесни су власници бродова и чамаца усидрених на овом делу реке. - Чим је Дунав почео да леди, пре пет дана, молили смо надлежне да ледоломац прође и "ослободи" реку. Оглушили су се на наше молбе и сад је све узалудно. Нема нам помоћи. Лед је на неким местима дебео чак два метра, а ледоломац овде сигурно неће проћи.

Ледени чеп сада је направљен код Гроцке, а биће још горе када ледене санте из Апатина почну да стижу и слажу се овде. Зато ће српски ледоломци "Бор", "Гребен" и "Топола" овде дежурати наредних дана. Грочански аласи своје бродове су извукли на време, а сада су у опасности само сплавови у овом делу реке.

Земун , З. Јовановић

- Све бродове сам извукао на обалу, сем једног - прича Слободан Јовановић Дане. - Њега ћу покушати данас или сутра машинама да "спасем". Лед је у приобаљу дебео више од 15 центиметара, ко зна како је на средини реке. Ледио је Дунав и пре, али никада овако. Буде залеђен један део, а други остане "слободан". Сад само можемо да чекамо ледоломце.

ЧЕКАЈУ ДА СТИГНУ ЛЕДОЛОМЦИ

ГРОЧАНСКИ аласи и власници бродова тврде да ће одваљене санте носити све пред собом, па и сплавове који се налазе у том делу. Зато верују да ће ледоломци лед почети да разбијају од Смедерева, ка Београду, пре него што почне њихово разбијање код Апатина.

Гроцка, Фото Ж. Кнежевић
БОГОЈАВЉЕЊЕ

ПЛИВАЊЕ за Часни крст, које је требало да се одржи у четвртак 19. јануара на кеју у Гроцкој, отказано је због лоших временских услова. Наиме, место на коме се плива прекривено је дебелим слојем леда, а разбијање није прихваћено због безбедности пливача. Организатори позивају грађане да се окупе у Цркви Свете Тројице 19. јануара како би заједно обележили велики хришћански празник Богојављење.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Daće bog

17.01.2017. 14:22

da nam led očisti obale, kad već neće nadležni... nigde na svetu nema, da ne možete prići obali od splavova.

Mi Svi

18.01.2017. 12:29

Ovo je nevidjeno,ovolike SANTE ni na severnom polu takvih je malo a u Trecem oku pise i vidi se na slici,da u Svajcarskoj. n e m a snega.Pa sta je to uradjeno sa nama,sva bogata Evropa nema problema osim okrajka Poljske.Ali MI ,zasto uvek mi,ima li neki uzasan razlog sto svakako stradamo.Samo jedan mozda,ali da mi imamo ovo,nepojamno je.