Београдске пијаце: Током поста зарада и десет пута већа!

Ј. НОВАКОВИЋ

27. 11. 2015. у 19:30

Престоничке пијаце спремно дочекују једно од највећих православних искушења, трговци већ трљају руке. Уз разне врсте рибе, спремни пасуљ за пребранац и суво воће

Београдске пијаце: Током поста зарада и десет пута већа!

Фото А. Станковић

ЈЕЛОВНИК београдских породица које сутра почињу са божићним постом, не мора да "осиромаши" судећи по понуди на престоничким пијацама. Домаћице списак намирница за набавку могу да направе од димљене рибе на акцији, до слатког сувог воћа.

Месоједи, који ипак не могу да издрже наредних шест недеља без неког одреска, могу да бирају речну или морску рибу на Зеленом венцу, уз попуст.

- Снизили смо цену свежег шарана, у односу на прошлу годину кошта у просеку 20 динара мање - објашњавају из рибарнице "Рибела".

- Очекујемо навалу данас, јер иначе у овом периоду зарадимо и десет пута више него иначе.

Осим овог речног становника који се испржен лепи за прсте, популарни су и залеђени примерци свих врста. Док се унутар рибарнице тргује и златкаста пераја шарана до шест килограма клизе у води, напољу гужва. Углавном старији купци "оштре" наочаре да прочитају акције димљених комада на излогу. Овако спремљена риба јефтинија је и за 200 динара, па тостолобик сада кошта 500, скуша 429, а шаран 795. Цена ослића је од 380 до 430, пастрмке 565, а гирица 240 динара.

Монотонија рибљих оброка може се "разбити" пребранцем.

- Килограм пасуља "тетовца" је 350 динара - објашњава Јелена Луковић из Трнаве код Тополе. - Суве шљиве су ми 300 по килограму.

Упркос високој цени ораха која се пела до 1.000 динара за килограм прошле године у ово време, сада се овај неизоставан састојак посних колача може купити за 700. На другој страни, осушени плодови су у распону од 50 динара за 100 грама кикирикија до 220 за исту количину бадема.

НА ЛАГЕРУ И СОМА И СМУЂА

ИАКО их прошле године није било ни за лек, или су били папрени, према речима власника рибарнице на Зелењаку, ове године смуђа (850 дин/кг) и сома(815) има довољно.

ФИЛЕ ТУНЕ ЗА 2.250 ДИНАРА

ФИЛЕ туне носи титулу најскупље понуде на пијаци у Југ Богдановој са ценом од 2.250 динара по килограму. Мало заостају козице са 2.160 и аргентински гамбори са 1.860.

КОД ЉИЉЕ НЕМА ЛАЖИ, НЕМА ПРЕВАРЕ

НА "Зелењаку" је и крајем новембра прилично богата понуда воћа. Љиљана Петровић из Дражња код Гроцке већ дуже од 20 година може да се похвали правом домаћом производњом која има увек своје верне муштерије.

Госпођа Петровић се иначе, ни крива ни дужна, пре неколико дана нашла на слици у тексту који је говорио о преварама на зеленим тржницама. А код ње је ем роба провереног квалитета, ем вага по прописима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације