За гусле потребне веште руке

М. Вељковић

05. 10. 2014. у 19:11

За гусле потребне веште руке
Мини-радионица прављења традиционалног инструмента у Етнографском музеју. Мајстор Слободан Бендераћ присутнима показао технику израде

У оквиру изложбе "Где сви ћуте, оне говоре" у Етнографском музеју, јуче је организована мини-радионица израде гусала. Под вођством мајстора Слободана Бендераћа сви заинтересовани посетиоци имали су прилику да погледају технику израде и резбарења овог традиционалног инструмента.

На једном од постоља у изложбеном простору, Бендераћ, занатлија са шездесетогодишњим искуством, обрађивао је комаде дрвета. Пажљиво исцртане шаре наговештавају како ће на крају уникатне резбарије красити овај инструмент, а за чију израду је овом мајстору потребно око два месеца.

- Све радим искључиво ручно, иако је потребно много мање времена за њихову израду машинским путем. Ипак, ја волим да то радима на традиционалан начин - објашњава Слободан Бендераћ, додајући да је за добре гусле потребна квалитетна сировина, али и да човек мора носити у генима склоност и љубав према овом инструменту.

Веште руке овог мајстора до сада су направиле око 250 гусала, а сваке од њих су уникат.

- На завршетку мојих гусала налазе се разноразни изрезбарени портрети важних историјских личности као што су Вук Караџић, Петар Петровић Његош, Карађорђе, Филип Вишњић и многи други - прича Бендераћ.

Као и код традиционалних завршетака и завршетак неких од његових гусала такође красе и главе животиња - орлова, коња, дивокоза...

У оквиру ове мини-радионице, поред прилике да погледају како изгледа део процеса прављења гусала, многи су покушали да се опробају у овом занату и изрезбаре комад дрвета који је обрађивао Бендераћ. Присутне је интересовало од ког дрвета је најбоље неправити гусле, која кожа се користи за облагање, од чега су направљене жице, а мајстор Бендераћ је стрпљиво одговарао на сва питања.

ИЗЛОЖБА

Посетиоци Етнографског музеја могу до 16. новембра да погледају и ауторску изложба Слободана Бендераћа под називом "Пламен код огњишта", у оквиру које је представљено 25 гусала и неколико икона изрезбарених у дрвету.

ВОЈНИЧКИ ШЛЕМ

На изложби "Где сви ћуте, оне говоре" представљено је око 50 гусала из збирке Етнографског музеја сакупљених од средине 19. века до данас. Посетиоци имају прилику да погледају и једне од најинтересантнијих гусала направљених од војничког шлема, које је израдио један од бораца на Солунском фронту за време Првог светског рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације