Blago istočne Srbije koje morate otkriti

V. N.

24. 04. 2017. u 23:07

Благо источне Србије које морате открити
Borsko jezero sa okolinom jedan od najvećih potencijala domaćeg turizma. "Alpska scenografija" ušuškana u prelepom krajoliku Homoljskih planina

AVANTURU, predivnu prirodu i pravo opuštanje - sve ovo ćete pronaći na Borskom jezeru, blagu istočne Srbije koje tek treba da otkriju mnogi naši turisti. Doduše, ovo bajkovito mesto na oko 250 kilometara od Beograda iz godine u godinu privlači sve više gostiju, a razlog nije samo predivna "alpska scenografija", već i činjenica da su cene primerene prosečnom srpskom džepu.

Dugo je ovaj kraj bio neopradvano zapostavljen na turističkoj mapi Srbije. Srećom, situacija se promenila, pa turisti polako otkrivaju ne samo lepotu Borskog jezera, već i veliki broj prirodnih i istorijskih znamenitosti u okolini.

U podnožju planine Crni vrh, na nadmorskoj visini od 438 metara, prostire se jezero u kojem tokom letnjih meseci temperatura vode dostiže 25 stepeni Celzijusovih, pa je kupanje izuzetno prijatno. Voda je čista i bistra, a oko jezera se nalaze borova šuma i čempresi. Ušuškano u najlepšem krajoliku Homoljskih planina, jedno je od najkvalitetnijih veštačkih jezera na Balkanu. Kada je lepo vreme, na površini jezera se, kao u ogledalu, odslikavaju okolni šumski kompleksi, livade i pašnjaci.

Kada dođu na Borsko jezero, gosti uglavnom odsedaju u potpuno renoviranom hotelu "Jezero" sa četiri zvezdice koji poseduje 111 veoma moderno opremljenih soba i apartmana, velnes i spa centar, zatvoren bazen, sportske terene, slanu sobu, američku kuglanu, osvetljenu trim stazu... Na hotelskoj plaži nalaze se uređeni pontonski bazeni, u samom jezeru, veći dubine 180 i manji dubine 60 centimetara.

- Već posle nekoliko dana ljudi ovde uspevaju da se potpuno opuste i pobegnu od stresa - kaže Milica Milovanović, upravnik hotela "Jezero".

Oko jezera se nalaze i mnogobrojni apartmani za izdavanje, a tu je i etno-restoran koji nudi domaće sireve i pečenja, kačamak, pite, vlaške palačinke, a sve je dobavljeno iz okolnih sela.

Sa Borskog jezera lako se stiže do Crnog vrha, lovišta Dubašnice, vulkanskih kupa Tilva njagra i Tilva mika, Lazarevog kanjona i njegovih pećina (Lazareva i Vernjikica). Gosti ovde uživaju u bujnom zelenilu i čistom planinskom vazduhu, a na Crnom vrhu i u vožnji žičarom, odnosno panoramskom razgledanju. Posetiocima su na raspolaganju i paraglajding, planinski biciklizam i pešačke ture.

Borsko jezero

BRESTOVAČKA BANjA

U NEPOSREDNOJ blizini je i Brestovačka banja, jedinstvena ne samo po velikom broju lekovitih izvora koji pomažu u lečenju reumatskih oboljenja, bolesti bubrega, želuca i očiju, već i po tome što je jedina banja u kojoj su se srele srpske vladarske dinastije Obrenović i Karađorđević. Ovde se nalaze konak kneza Miloša izgrađen 1837. godine i dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1856. godine, koji predstvljaju kulturna dobra pod zaštitom države. Osim u banji, ovde gosti odsedaju i u hotelu "Klub RTB Bor".

MISTIČNI LAZAREV KANjON

LAZAREV kanjon čija dubina dostiže 500 metara, Zlotska pećina sa uređenim pešačkim stazama, arheološka nalazišta iz doba neolita i starog Rima, samo su deo turističkih lepota opštine Bor. Zbog strmosti stenovitih litica, Lazarev kanjon (dug devet kilometara) ni danas nije u potpunosti ispitan. Ovaj grandiozni prirodni fenomen usečen je u krečnjačku Dubašničku ravan, a na njega se nadovezuju plići i manji kanjoni Mikuljske i Pojenske reke, kao i kanjon Demizloka.

Jedinstven je po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame. Najpoznatija je Lazareva (Zlotska) pećina, koja je od maja do oktobra otvorena za posetioce uz pratnju vodiča.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Teodor

25.04.2017. 00:39

Kao ponosan Penzioner, posle gotovo pola veka odsutnosti iz Srbije, sigurno cu posetiti Banju I okolinu! Hvala na ovim lepim opisima I korisnim informacijama!

Ivca

25.04.2017. 08:06

Pre 2 nedelje sam bio na Borskom jezeru. Jedna reč TUGA. U restoranu u hotelu ne moze da se ruča imaju veselje, prelep dan bašta ne radi. Takodje okolni restoranu i kafici zatarabljeni. Tamo nema ničega bar za sada!

zajacarac

28.04.2017. 13:42

@Ivca - Druze ne znam odakle si al treba da znas da samo beograd+kop+zlatibor rade, ostatak zemlje slabije!Tekst je o prirodnim lepotama, a tu smo neprevazidjeni!

Postali smo ko Rvati

28.04.2017. 17:54

@Ivca - naše je nalepše, najbolje... to za vas, koji niste mrdnuli iz Srbije.

zajecarac

28.04.2017. 20:50

@Ivca - Već kad spominješ Hrvate treba da znaš da je isti taj RTB Bor izgradio pola hrvatskog primorja! A to što su putevi u istočnoj Srbiji takvi ili smeštajni kapaciteti ne znači da priroda Homolja nije lepa!

Zoro od Srbiju

03.05.2017. 18:01

Ovo je sjajna vest. Pre drugog sv. rata ,u Kraljevini Jugoslaviji putnički brodski saobraćaj je bio razvijen. Brodom se moglo putovati od N.Sada do Zemuna u Bgd.-a.