Mora da plati globu u iznosu od 100.000 dinara: Kikinđanin kažnjen zbog uništavanja staništa u Specijalnom rezervatu prirode

Lj.P.

petak, 03. 07. 2020. u 16:45

Мора да плати глобу у износу од 100.000 динара: Кикинђанин кажњен због уништавања станишта у Специјалном резервату природе

FOTO: A.Sučić, J.Dožai

KIKINĐANIN D.B. (44), kažnjen je u Prekršajnom sudu u Kikindi sa 100.000 dinara zbog uništavanja staništa u Specijalnom rezertvatu prirode „Pašnjaci velike droplje“.
KIKINĐANIN D.B. (44), kažnjen je u Prekršajnom sudu u Kikindi sa 100.000 dinara zbog uništavanja staništa u Specijalnom rezertvatu prirode „Pašnjaci velike droplje“. Okrivljeng je Pokrajinskoj inspekciji zaštite životne sredine prijavilo  Udruženje za zaštitu velike droplje i priznao je da je 30. septembra 2019. godine na području atara sela Sajan, na lokalitetu Rondetler, koje se nalazi u granicama ovog zaštićenog područja, potanjirao oko 16 hektara pašnjaka, livada, trstika i močvara unutar deset katastarskih parcela.

Pre toga,  nije tražio uslove zaštite prirode za ove aktivnosti od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, za šta je kađnjen sa 50.000 dinara. Dodatnom kaznom u istom iznosu, sankcionisan je zbog toga što navedene radove nije prijavio pismenim putem upravljaču ovog zaštićenog područja.


Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da su tanjiranje, i uopšte obrada i drugi vidovi uništavanja takvih staništa, na kojima žive mnogobrojne strogo zaštićene vrste biljaka i živtinja zabranjeni Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“.

Na ovom području, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode uništena su staništa slatinskog cveta, pontskog pelena, slatinskog pelena, slatinskog zvezdana, kantariona i devesilja, koji spadaju u zaštićene biljne vrste, ali i staništa mnogobrojnih strogo zaštićenih vrsta ptica koje se gnezde na tlu ili livadskoj vegetaciji, velike srnadice, poljske ševe, žutepliske, obične travarke i mnogo drugih.

U Zavodu kažu da su panonske slane stepe i stepe na lesu u Vojvodini i čitavoj Evropi ugrožene i to najviše pretvaranjem u ratarske površine oranjem, jer se u tom slučaju trajno gube.   


POZDRAVLjAJU PRESUDU

- UKOLIKO se nastavi uništavanje iskonske panonske stepe, posebno u Banatu, na sigurnom smo putu da sve te vrste izgubimo, bez obzira na to što su zaštićene – navode u Zavodu. - Iz tog razloga pozdravljamo ovu sudsku presudu. - To je jedino područje na kome se gnezdi orao krstaš i velika droplja kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dipl.inž.geod

03.07.2020. 17:08

Mala je kazna. Pored kazne treba da ide i obaveza da posadi sve te biljke, nek nadje odakle zna !!!