PORODICA Jovanović iz Deonice, nadomak Jagodine - Miodrag, zvani Bucko, supruga Ljiljana i sinovi Saša i Nenad, najveći su proizvođači lubenica u jagodinskoj opštini. Sade ih na šest hektara, a prinosi po hektaru su oko pet vagona. Prvi su, još pre mesec i po dana, zasadili dva hektara u tunelima, a kasnije i na ostalim hektarima, jer žele da cele sezone imaju sveže lubenice. Imaju ih od polovine juna do polovine septembra.

Lubenice proizvode više od tri decenije. Prodaju ih na jagodinskoj pijaci i "na veliko" otkupljivačima iz Pomoravlja.

- Radio sam u Fabrici "Kablova" 20 godina. Uporedo sam uzgajao lubenice. Neprestano sam unapređivao mašine, prvi sam, na primer, frezom postavljao folije i primenjivao tehnike koje nije niko. Iako sam imao dobar posao, jer sam kao mašinski tehničar radio u mehaničkoj laboratoriji, shvatio sam da lubenice donose mnogo veću zaradu od fabrike, uzeo sam socijalni program i preorijentisao se samo na njihovu proizvodnju - kaže Miodrag.

Jovanovići jedini kaleme 11 hibrida lubenice i prodaju rasad. Za podlogu koriste vrg, jer ima snažan koren, pa je samim tim i biljka mnogo jača, bolje se hrani i daje veće prinose. Svako od njih četvoro ima svoj deo "operacije", pa Saša i Nenad, koji žive u Jagodini, dolaze kada treba da se kalemi.

- Otac priprema bostan tako što skida kožicu lista da bi mogao da se prihvati za vrg, ja skidam srednji list vrga kako njegovi zaperci ne bi rasli pored bostana, Nenad ubacuje rasad bostana i spaja štipaljkom, a mama ih rasađuje u čašice. Kada rasad poraste, sadi se u leje u plasteniku. Posle petnaestak dana može da se sadi u njivama - navodi Saša.

Njegov brat Nenad dodaje da i prilikom rasađivanja svako zna svoj deo posla. Za četiri sata nakaleme 1.000 komada, a rasade ih za dva sata. Od prodaje rasada i lubenica žive sva tri domaćinstva.