POŽAREVAC – I pored strogih mera zabrane Vlade Republike Srbije, u Sabornoj crkvi u Požarevcu u četvrtak ujutru održana je liturgija sa preko 70 vernika, uz njihovo pričešćivanje. Među brojnim vernicima u samoj crkvi, bilo je i starijih od 65 godina i gastarbajtera. Vernika je bilo i ispred crkve, njih desetak, neki i sa decom, koji su, držeći propisano odstojanje, čekali da počne pričešćivanje, pa da uđu unutra.


Pričest je obavljena iz jedne čaše i jedne kašičice, nakon čega su svim vernicima istim ubrusom obrisana usta. Okupljanje vernika u Sabornoj crkvi na Veliki četvrtak, jedan građanin prijavio je policiji oko 8.45, nakon čega je u crkvu upućena patrola. U Policijskoj upravi Požarevac rekli su nam da je policija, u civilu, otišla na lice mesta i u crkvi zatekla petnaestak vernika, koji su, kako kažu, držali propisano odstojanje. Pošto je zabranjeno služenje liturgije u prisustvu vernika, rečeno nam je da će policija u narednom periodu preduzeti zakonske mere. Za komentar ovog slučaja zamolili smo Dejana Ivkovića, sekretara episkopa braničevskog Ignjatija, čiji se episkopski dvor nalazi u blizini Saborne crkve. On nam je rekao da ne zna šta se dešavalo, jer ima slobodan dan, ali da će odgovoriti na naš upit putem mejla. Međutim, do slanja ovog teksta, odgovor na naš mejl nije stigao.


NALOG SVEŠTENICIMA ZA BOGOSLUŽENjE U CRKVI

Obaveštavamo vas da smo sveštenicima dali nalog da se bogosluženje vrši u crkvi  iza zatvorenih vrata, uz sasluživanje pojca i crkvenjaka. Vernicima smo, takođe, to saopštili i uputili ih da posle službe mogu dolaziti u crkvu uz pridržavanje svih propisanih zaštitnih mera. Napominjemo da se Eparhija braničevska, od početka proglašenja vanrednog stanja, pridržavala svih propisanih mera Vlade Republike Srbije - navodi se u saopštenju Eparhije braničevske.