DRVENE ručno oslikane lampe, magneti, korpe, poslužavnici, tkanine ručno oslikane i još mnogo kreativnih i jedinstvenih predmeta izlazi iz radionica koje su gotovo svakodnevica u vranjskom udruženju obolelih od multipla skleroze. Udruženje osnovano još 2000. godine broji 75 članova iz Pčinjskog okruga. Gordana Stojanović, predsednica udruženja koje zahvaljujući brojnim programima i donacijama prerasta u svojevrsno socijalno preduzeće, kaže da je broj obolelih znatno veći, ali da mnogi ne žele da govore o bolesti i ne žele da se uopšte zna da boluju.

- Reč je o jednoj kompleksnoj bolesti, od koje uglavnom obolevaju žene. Socijalizacija obolelih je vrlo bitna i naše radionice su zbog toga mnogo značajnije. Mi smo doregistrovali i privrednu delatnost i sada pokušavamo da naše proizvode plasiramo na tržište - kaže Stojanovićeva.

VREDNI članovi ovog udruženja ukrašavaju predmete koristeći dekupaž tehniku, oslikavaju staklo, a odnedavno usavršavaju i digitalnu štampu jer su dobili donaciju u vidu aparata...

PROČITAJTE JOŠ - Trećini obolelih od multiple skleroze lekovi ne pomažu

Bobika Džipković (63) je jedna od žena koje aktivno učestvuju u radu ovog udruženja još od osnivanja.

- Mnogo mi znači da budem u okruženju ljudi koji boluju od iste bolesti. Ja imam neverovatnu podršku svoje porodice. Za svoju bolest znam skoro tri decenije. Majka sam i baka i ne dozvoljavam da me bolest sprečava da živim kvalitetno. Bolest je teška ali nije najteža. Okružena prijateljima, uspevam da se radujem sitnicama koje život znače - priča, za "Novosti", Bobika Džipković.

Njihovi proizvodi se prodaju po simboličnim cenama, zarada je minimalna, veliki broj predmeta i poklanjaju, ali njima novac služi samo da bi uspeli da organizuju nova druženja i radionice. Izlažu na etno-sajmovima i sajmovima ručnih radova, a pokušavaju da svoje jedinstvene i unikatne proizvode plasiraju i putem društvenih mreža.

Bobika Džipković / Predsednica Gordana Stojanović


Ove vredne dame marljivo su radile i za svoje sugrađane bile su pripremile dobru ponudu za Dan žena.

Vrata njihovog udruženja su otvorena i za one koji nisu oboleli od ove bolesti, ali žele da im pomognu i pokažu kreativnost.NEPOZNAT BROJ

TAČAN broj obolelih od ove autoimune bolesti u Pčinjskom okrugu nije poznat. Zvanični podaci pokazuju da prema bolničkim evidencijama, od ove bolesti u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi.