Poranilo PROLEĆE u Pomoravlju: Procvetali jaglaci, babino uvo, pčele lete

Tanjug

četvrtak, 12. 03. 2020. u 22:41

Поранило ПРОЛЕЋЕ у Поморављу: Процветали јаглаци, бабино уво, пчеле лете

Foto Tanjug / D. Aničić

Sunčano i toplo vreme u Pomoravlju, rascvetalo je prve jaglace kraj Velike Morve, babino uvo gljivarski vesnik proleća, rese leski pune pčela
Sunčano i toplo vreme u Pomoravlju, rascvetalo je prve jaglace kraj Velike Morve, babino uvo gljivarski vesnik proleća, rese leski pune pčela, koje sa tovarima polena sleću i na dlan pčelara.


Pčele su opsele rese leski, zbog cvetnog praha polena neophodnog za razvoj legla, toliko su zanesene, da im ne smeta i ne ubadaju, ni ruka na poletaljci košnica, ali i da se odmore na dlanu pčelara.


Pčelari Jagodine, koji sa oduševljenjem gledaju naglo buđenje proleća, izjavili su Tanjugu, da su pčele, zahvljujući blagoj zimi, dobro prezimile, "ali i da su potrošile puno hrane i treba ih, odmah, ako to već nije urađeno, prihraniti šecehrnim pogačama, najbolje obogacćenim vitaminima, stimulansima za razvoj i lekom protiv nozomoze".


Pročitajte još: Proleće je vreme je za cveće


Kada počne cveteti šljiva dženerika, treba im davati po malo šećernog sirupa, koji je dobar stimilans za bagremovu pašu, savetuju oni.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije