Majstori iz Turije kod Srbobrana ponovo su nadmašili sami sebe, napravivši kobasicu dugu 2.036 metara, koja je u pratnji tamburaša i gostiju sa svih strana tačno u podne dovezena traktorom do bine u centru sela. Tu je ovogodišnju, 36. po redu turističko-gastronomsku manifestaciju "Kobasicijada", tradicionalnim otkupom turijske brice (britve) za dinar, i presecanjem džinovskog specijaliteta, otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Vi mene podsećate na jednog od najvećih sportista na svetu, skakača uvis Sergeja Bupku, koji je morao sam svoje rekorde da obara. E, tako i vi. Pošto nema niko da vas prati, molim vas da ovaj vaš brend razvijate kako znate i možete - rekao je ministar Nedimović, obraćajući se Turincima.

PROČITAJTE JOŠ - Kobasica od 2.035 metara

Turijska kobasica je, sa dužinom od 2.029 metara, 2013. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda i od tada se svake godine produžava za metar, tako da ima dva kilometra i onoliko metara koliko godina traje manifestacija. "Ginisovka" je i ove godine, posle svečanog prestavljanja, "planula" na rasprodaji, gde se kupovala za 500 dinara po metru.

PROČITAJTE JOŠ - Čvarak je za probu, a kobasica za "Ginisa": Bačka čuva tradiciju svinjokolja, pripremaju se za velike "mrsne" manifestacije

Na "Kobasicijadi" je bilo održano takmičenje u spravljanju sveže i u kvalitetu suve, dimljene kobasice. Uzorke je ocenjivao žiri udruženja "Kraljevski vitezovi u amaterskom kuvanju" iz Bačke Topole, koji je prvu nagradu za svežu kobasicu dodelio ekipi "Petro-Kul" iz Bačkog Petrovca. Nadmetanje za najukusniju suvu kobasicu je organizovano u četiri kategorije (proizvođači iz Turije, Srbije i sveta i najbolja industrijska). Pobednici su Danilo Sremčev iz Turije, Marija Šovljanski iz Bajše i Igor Đurić iz Rogolja (BiH), a najkvalitetniju industrijsku kobasicu imala je firma "Beljanski" iz Turije.

Manifestaciju, na kojoj je bilo oko 170 izlagača, prvenstveno mesnih prerađevina, ali i pića i raznih gastronomskih đakonija, posetilo je, prema proceni organizatora, oko 60.000 gostiju, među kojima su neki stigli čak sa Novog Zelanda, iz Rusije i Amerike. Posebni gosti "Kobasicijade" bili su predstavnici kobasičarskih festivala iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije i Slovačke.


VOJVOĐANSKI BREND

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević, koji je takođe prisustvovao fešti u Turiji, pozvao je Udruženje "Kobasicijada" i Opštinu Srbobran da iskoriste subvencije Vlade Vojvodine za zaštitu geografskog porekla turijske kobasice. On je podsetio da su u Vojvodini dosad brendirani sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa.