Na mestu radničkog naselja oštećenog u zemljotresu niču četiri osmospratnice: Krov za 366 kraljevačkih porodica

G. ĆIROVIĆ

14. 01. 2020. u 13:40

На месту радничког насеља оштећеног у земљотресу ничу четири осмоспратнице: Кров за 366 краљевачких породица

Foto G. Šljivić

Prva zgrada sa 106 stanova trenutno se gradi između dva postojeća objekta, a ukupna vrednost projekta procenjena je na oko 13,5 miliona evra

Ukoliko sve bude teklo prema utvrđenoj građevinskoj dinamici i ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, prva od ukupno četiri stambene zgrade koja se gradi u okviru Projekta urbane regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu, teško oštećenog u zemljotresu 2010. godine, biće završena već narednog meseca.

Ovaj projekat podrazumeva postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekta i na tom mestu izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova. Prva zgrada sa 106 stanova trenutno se gradi između dva postojeća objekta, a ukupna vrednost projekta procenjena je na oko 13,5 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ - Izgledalo je kao da se mir i spokoj više nikada neće vratiti: Devet godina od zemljotresa u kom je Kraljevo razoreno u samo 30 sekundi

- Stanovnici ovog naselja izgrađenog posle Drugog svetskog rata i pre zemljotresa živeli su u teškim, gotovo neljudskim uslovima - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. - Ovaj projekat lokalna samouprava realizuje uz ogromnu pomoć predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, premijerke Ane Brnabić, Ministarstva građevine i Razvojne banke Saveta Evrope.

Prema njegovim rečima, vlasnici stambenih jedinica u starom radničkom naselju u Dositejevoj ulici dobiće u novim višespratnicama stanove iste veličine bez ikakve nadoknade, a oni koji dobiju veću kvadraturu plaćaće te dodatne kvadrate na rate duži niz godina i po cenama nižim od tržišnih.

- Kako bi ukupno 366 kraljevačkih porodica dobilo novi krov nad glavom i bolje uslove za život, za ovaj projekat predviđeno je 13,5 miliona evra - dodaje Terzić. - Dinamika izgradnje podrazumeva da će odmah po završetku prve početi izgradnja druge osmospratnice, a ceo proces trebalo bi da bude završen do 2023. godine.

NA REDU I BEZBEDNjACI

OSIM stanova u Dositejevoj ulici, u gradu na Ibru u fazi izgradnje je i prvih 200 od ukupno 946 stanova namenjenih pripadnicima vojske, policije i drugih službi bezbednosti. Ovaj projekat realizuje se u takozvanim Voćarevim livadama u Ribnici, nedaleko od istoimene kasarne u kojoj je smeštena komanda Druge brigade Kopnene vojske Srbije, a prve dve višespratnice, od ukupno planiranih osam, trebalo bi da budu završene do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije