MANASTIR Hilandar, ognjište srpske duhovnosti i kulture, duhovni i kulturni univerzitet našeg roda kroz vekove, zadužbinu srpskih vladara od Stefana Nemanje, kralja Milutina, cara Dušana, kneza Lazara i drugih, sve više posećuju verujući ljudi, raznog uzrasta, iz Jadra i drugih delova Eparhije šabačke SPC.


Poslednjih meseci najmanje pedesetak hodočasnika mesečno iz ovog dela Srbije odlazi u tu i druge svetinje na Svetoj Gori, gde je sabrano pravoslavlje na najdivniji način, gde se čuvaju najveće dragocenosti srpskog roda.


- HILANDAR je, doista, srce izvan tela Srbije, mesto gde se uživa u molitvama i u svakom trenutku boravka - priča nam jedan od hodočasnika Branivoje Brano Đukanović iz Loznice, rodom iz Donje Badanje, podno legendarnog Cera. - Nije nam bilo teško da, za tri dana boravka, 12 sati provedemo u molitvama. Monasi ove bogomolje nad bogomoljama ne samo što postojano svedoče veru Isusovu već imaju takta, načina i ljubavi za svakog gosta koji dolazi da se ovde duhovno napoji.


Hodočasnici iz ovog kraja ponosni su što je u Hilandaru među ključnim monasima Lozničanin, otac Teodosije. Iguman Metodije je, kažu, i rečju i delom, "veliki delatnik na njivi Gospodnjoj, ali i čovekoljubac što se može da oseti u svakom momentu susreta sa njim". Taj duh u sebi nose i ostali monasi, čuvari svetinje kojom se, s pravom, ponosi srpski rod ma gde živeo.


Pročitajte još: Nastavak obnove Hilandara


LOZNIČANIN Zoran Kokanović i drugi hodočasnici, koji češće idu u Hilandar, na sjajan način prenose utiske iz njega, pa nije ni čudo što je sve više Jadrana živo zainteresovano za ovo hodočašće. Spominje se mogućnost da u Loznici bude utemeljen metoh manastira Hilandara, svetinje kojoj punu pažnju poklanjaju i srpski državnici do današnjih dana, uz puno pažnje, ljubavi i želje da njen svekolik sjaj ostane večan.

Lozničani u manastiru Hilandar

Ikona Svete Trojeručice i grožđe Svetog Simeona samo su neke od znamenitosti kojima se hodočasnici dive. Mnoga su svedočenja da oni koji nisu imali decu, pa su jedući grožđe sa Nemanjića loze dobili potomstvo.


Hodočasnik Branivoje Đukanović dodaje da je i samo putovanje do Hilandara i nazad duhovni događaj koji čoveka potpuno ispunjava, čini ga duhovno, a samim tim i fizički jačim, izdržljivijim, ali i smernijim i smirenijim.

OBNOVA I SVEUKUPNA BRIGA

- Raduje nas obnova manastirskog kompleksa, ali i sveukupna briga monaha o njemu i pažnja hodočasnika, jer ovo je središte našeg i kulturnog i duhovnog života kroz vekove, "adresa" je sa koje je Sveti Sava u otadžbinu preneo "plamen" prosvetiteljstva, ali i širenja duhovnosti, budući da su prve vladike u Srbiju stigle sa njim iz Hilandara - priča protođakon dr Ljubomir Ranković. - Čuvene ratarske sveće u naš manastir Tronoša, kod Loznice, stigle su sa hilandarskim monasima, što je običaj koji Jadrani ljubomorno čuvaju i neguju kroz vekove.