I OVOG oktobra su se već po tradiciji u Novom Sadu okupili vredni ponalazači da na 32. Međunardonom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla festu" predstave nova otkrića, razmene iskustva i eventualno uspostave saradnju radi plasmana svojih novotarija na tržištu.

Među stotinak izlagača prijavljenih za ovu četvorodnevnu manifestaciju u SPC "Vojvodina", pažnju prvog dana privukla je Mašinsko-saobraćajna škola iz Čačka sa CNC glodalicom, "pametnom" mašinom, koju su zajednički projektovali i proizveli profesori i učenici i za tu inovaciju već osvojili niz nagrada.

- Ova mašina pokreće se i upravlja pomoću računara, odnosno, bazirana je na kompjutersko-numeričkoj kontroli - CNC. Za efikasan rad na njoj potrebna su znanja pre svega iz matematike i tehničkog crtanja - objašnjava, za "Novosti", Mateja Zečević, učenik trećeg razreda čačanske MSŠ.

A profesor Dragiša Petković dodaje da je glodalica, nastala kao rezultat znanja i zalaganja đaka i nastavnika MSŠ, namenjena pre svega podizanju kvaliteta nastave u toj školi, koja je među prvima u Srbiji pokrenula dualno obrazovanje.

Na štandu u "Spensovom" holu svoje pronalaske koji povećavaju energetsku efikasnost građevinskih objekata predstavio je Beograđanin Milan Dević.

PROČITAJTE JOŠ - Savezništvo u ime nauke

- Blokovi "simprolit" imaju izuzetne ekološke karakteristike, dugovečni su, otporni na vatru, vodu i mraz i ekonomski veoma isplativi za gradnju - navodi Dević prednosti tih elemenata, koji se zidaju "na suvo", bez maltera ili lepka na spojevima.

Novosadski pronalazač Zoltan Šlavik prikazao je biorazgradive transportne palete i ambalažu za pakovanje i transport čaša od jogurta, soka i drugih proizvoda.

- Ove palete i ambalaža izrađeni su od recikliranog papira, pomoću prese, tako da ne zahtevaju komplikovano pravljenje klasičnih kartonskih kutija. Palete su teške samo pet kilograma, a mogu da podnesu teret od pola tone - ističe Edit Hadik, pronalazečeva kći.

Međunarodni žiri dodeliće u ponedeljak zlatne, srebrne i bronzane medalje najuspešnijim učesnicima "Tesla festa".

UČESNICI

NA "Tesla festu" su pronalazači, mladi talenti, predstavnici institucija i kompanija iz Srbije, Kine, Rusije, Indije, Rumunije, Republike Srpske, Češke, Portugalije, Sirije i UAE.

PODRŠKA VLADE VOJVODINE

"TESLA fest" u organizaciji Saveza pronalazača Vojvodine, manifesrtaciju koja uvek počinje 12. oktobra, dana kada je Nikola Tesla prijavio prvi patent, otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Ovo je prilika da se podstakne saradnja nauke i privrede i otuda nedvosmislena podrška Vlade APV naučnoistraživačkom i inovativnom radu - naglasio je Mirović.