JUGOREMEDIJA: Propala i druga prodaja

Sl. PAŠIĆ

04. 08. 2018. u 11:30

ЈУГОРЕМЕДИЈА: Пропала и друга продаја
Na oglas za učešće na licitaciji za zrenjaninsku "Jugoremediju" nije se javio niko. Licence za lekove, kao najvredniji deo imovine, zakupac odbija da vrati

POŠTO se do 2. avgusta, kada je istekao rok iz oglasa za uplatu depozita i preuzimanje dokumentacije za učešće na licitaciji, nije javio niko, propašće i druga prodaja zrenjaninske fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju - saznaju "Novosti".

- U ponedeljak, 6. avgusta, prodaju ću zvanično proglasiti neuspelom. Ostaje da se dogovorim sa odborom poverilaca o daljim koracima i načinu unovčenja imovine stečajnog dužnika kako bi se oni namirili - potvrdio nam je stečajni upravnik Radovan Savić.

Nakon što je Privredni sud iz Zrenjanina prošle jeseni stopirao prodaju posrnule zrenjaninske farmaceutske kompanije, procenjujući da je preuranjena, prvi oglas proletos nije uspeo, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. U ponovljenom oglasu, ostali su isti uslovi. "Jugoremedija" je ponuđena na prodaju kao pravno lice, sa imovinom procenjenom na skoro 3,9 milijardi dinara.

Pročitajte još: "Jugoremedija" pred kupcima i po treći put

Osim nepokretnosti, opreme i mašina, među ponuđenom imovinom nalazi se i parnica za povraćaj dozvola za stavljanje u promet 22 preparata, koju privredno društvo u stečaju vodi protiv novosadskog "Union medika". Reč je o devet preparata koji predstavljaju specifiku - lekove zaštićene robnim žigom i 13 generičkih, za koje "Jugoremedija" poseduje kompletan tehnološki postupak. Njih je preuzela novosadska firma dok je bila zakupac pogona u Zrenjaninu i odbija da ih vrati.

 "Jugoremedija" iz vremena kada je radila

- Dozvole su najvredniji deo imovine fabrike i bez njih "Jugoremedija" nikome ne treba. Na to ukazujemo od početka traženja vlasnika za ovu jedinu preostalu neprivatizovanu srpsku farmaceutsku kompaniju - kaže za "Novosti" Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca.

Pročitajte još: Licence vraćene "Jugoremediji" - sledi prodaja

Poručujuje da će se odbor svim snagama suprotstaviti oboranju cene "Jugoremedije" i "nameštanju" prodaje novom gazdi za "tepsiju ribe". Očekuje da u svemu aktivnija bude i država, koja je vlasnik 47 odsto kapitala fabrike.


MALI AKCIONARI

DOLAZAK gazde u "Jugoremediju" priželjkuje i oko 2.500 malih akcionara, koji veruju da im akcije neće ostati bezvredni papiri.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije