VRŠAČKI VINOGRADI: Kiša donosi plamenjaču

J. J. BALJAK

12. 07. 2018. u 17:54

ВРШАЧКИ ВИНОГРАДИ: Киша доноси пламењачу

Petra Milanović Krajovan VLAGA Usporeni radovi u špalirima

Briga u "Vršačkim vinogradima" o novim zasadima loze. Samo u junu palo 218 litara po metru kvadratnom

"VRŠAČKI vinogradi" su ovog proleća podigli nove plantaže na čak 76 hektara u Vršcu i selu Gudurica i to u rekordnom roku. Prvi put ovaj posao je rađen mašinski, pa je čak 268.000 kalemova, uvezenih iz Italije, Nemačke i Francuske, posađeno za samo 31 dan. Sada se posebna pažnja pridaje zaštiti mlade vinove loze od plamenjače, čijoj pojavi pogoduju ovi kišni dani.

U Vršcu su posađene bele sorte šardone, rajnski rizling i beli burgundac, a u Gudurici, koja je pogodna za crne sorte, već su prolistali kalemovi merloa, kaberne frana i širaza. Istovremeno sa sadnjom postavljeni su i nasloni, a u toku je postavljanje stubova i žica.

- To je iskorak u našoj proizvodnji, budući da je dosadašnja praksa bila da se stubovi i nasloni postavljaju godinu ili dve posle sadnje - ističe Petra Milanović Krajovan, izvršni direktor "Vinograda".

Uz brigu o mladim čokotima, koji će prvi prinos imati tek za tri godine, tu su i redovni poslovi na održavanju 807 hektara vinograda u rodu. Izrazito kišni dani su, međutim, usporili sve radove na plantažama, ali i pogodovali pojavi raznih bolesti. Samo u junu je za 15 dana palo 218 litara kiše po metru kvadratnom.

- Trenutni uslovi su pogodni za razvoj plamenjače, pepelnice i grožđanog moljca, zbog čega radimo intenzivnu zaštitu vinograda, naročito mladih zasada. NJihov rast je, zasada, zadovoljavajući, ali, čim nam vreme dozvoli, nastavićemo sa primenom tehnologije, kako bismo ih do kraja vegetacije zadržali u dobrom stanju - objašnjava Petra, uz napomenu da je stanje svih vinograda dobro i da rod nije ugrožen.

PROČITAJTE JOŠ - Čokotu stara slava

Osim nepovoljnog vremena, problem im i dalje predstavlja nedostatak radne snage. Uprkos tome, uspevaju da sprovedu sve poljoprivredne radove. Trenutno je aktuelno mašinsko i ručno prekraćivanje zelenih lastara i suzbijanje korova.


PLANOVI

PLANTAŽE su zanovljene nakon devet godina, a, da su imali više raspoloživih parcela na raspolaganju, ovog proleća bi podigli još zasada. Istovremeno je iskrčeno i 86 hektara starih, nerentabilnih vinograda. Na tim parcelama će, kada se zemlja "odmori", nići nove plantaže. Plan novog vlasnika firme Rodoljuba Draškovića je da se godišnje podiže od 20 do 50 hektara novih zasada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hercegov Grad

12.07.2018. 18:13

Ala ovoj porodici Draskovic ide dobro i prati ih sreca ,odkada su prodali informacije o zemlji Americi!