RADNICI poljoprivrednog preduzeća “Mitrosrem” u Sremskoj Mitrovici počeli su u ponedeljak štrajk, nezadovoljni novim aneksom ugovora o radu i smanjenjem plata od 20 do 60 odsto, koje treba da usledi već od juna. Stevan Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata u “Mitrosremu”, za “Novosti” tvrdi da je ova korekcija plata usledila zbog ranijeg duga prema Razvojnom fondu Vojvodine, te da se potraživanje može izmiriti pre svega povećanjem proizvodnje.

Radnici “Mitrosrema”, koje se nalazi u UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), okupili su se u ponedeljak ispred firme, zahtevajući da se odmah raskine aneks ugovora o radu, i da se napravi novi presek koeficijenata po radnim mestima.

- Vraćamo dug RFV, za koji mesečno izdvajamo šest miliona dinara. Upravo zbog tog duga nama je prošlog meseca bio blokiran račun. Ali, da bismo njega izmirili, ne treba da se smanjuju plate, već da se uveća proizvodnja - tvrdi Jovanović, uzimajući za primer “Mitrosovu” fabriku za preradu kukuruza “Korn produkt”, koja, kada radi punim kapacitetom, donosi radnicima celu jednu bruto-platu, ali i tu je trenutno uposleno samo 10 odsto kapaciteta.

Pored ove fabrike, firma obrađuje i oko 4.000 hektara najbolje zemlje, koja je na vreme zasejana. Tu je i farma u Velikim Radincima, gde se tovi oko 12.000 svinja.

- Radnici traže da rade. Ovo je samo izgovor, hoće da nas nateraju da firmu napustimo svojevoljno, kako bi posle otišla pod stečaj i jeftino se prodala - tvrdi predsednik sindikata, dodajući da je od 360 zaposlenih, štrajk podržalo više od 300, te da oni neće odustati od zahteva.

PROČITAJTE JOŠ - Štrajk radnika "Mitrosrema"

S druge strane, Nenad Bulić, direktor “Mitrosrema”, koji je tokom današnjeg dana pokušavao sa radnicima da izbegne štrajk, nije hteo da da izjavu za medije, uz obrazloženje da nema ovlašćenje. Kako naš list, međutim, saznaje, lane je “Mitrosrem”, posle dugo godina, prvi put pozitivno poslovao, a sadašnja korekcija plata nastala je kako bi se izbegao bankrot.

Posrtanje jednog od najuspešnijih preduzeća u Sremu, podsetimo, počelo je kad je poljoprivredno dobro palo u ruke narko--bosa Darka Šarića. Kolektiv sa više od 1.000 radnika se prepolovio, opala je stočarska i povrtarska proizvodnja. A, još veći problem je nastao kada je država “Mitrosrem”, kao imovinu stečenu organizovanim kriminalom, stavila pod svoje skute. Radnici su se ponadali da će im tada biti bolje, odnosno, da će država organizovati bolje poslovanje, ali do danas, pitanje vlasništva nije rešeno.


MANjE OD 22.000 DINARA?

SMANjENjE plata koje je rukovodsto “Mitrosrema” najavilo od sledećeg meseca, kako kažu, neće biti ispod zakonskog minimuma, dok Jovanović tvrdi da će se one spustiti ispod 22.000 dinara.