SAMO dva meseca otkad su dobili novog vlasnika firme, radnici "Sloge" a. d. iz Nove Varoši su obustavili proizvodnju i stupili u štrajk. Povod je nesporazum između starog gazde Radenka Komada i njegovog naslednika Vojka Purića, koji tvrdi da su dugovi firme znatno veći od onih koji su prikazani u poslovnim knjigama.

Iako je novi vlasnik obezbedio pristojne uslove za rad, nabavio repromaterijal, ugovorio poslove i isplatio dve od devet zaostalih zarada, te ugovorio buduće poslove, zaposleni poručuju da će - dok se razmirice ne razreše - na snazi biti obustava rada.

Pročitajte još: Novi vlasnik "Sloge" obećava radnicima posao i plate

- Tokom poslednja dva meseca je sve izgledalo kao u srećnim vremenima s kraja osamdesetih godina prošlog veka, ali su nastali problemi za koje verujemo da će brzo biti prevaziđeni - kaže radnik Dragoslav Lečić.

Optimista je i Vojko Purić, ali ističe stav da su fingirani dugovi ozbiljan kamen spoticanja, pa je potrebno valjano uraditi završni račun kako bi on i dalje nastavio da investira u ovo preduzeće.

- Bilans poslovanja je sačinjen bez popisa, a kada sam preuzeo firmu i to obavio kako treba, ispostavilo se da ima mnogo gubitaka za koje nisam znao i ne želim da ih prihvatim - kaže Purić i napominje da je od sredine januara u "Slogu" uložio gotovo 15 miliona dinara.

Štrajkači u tek oporavljenoj firmi - Foto A. Rovčanin

Posle sastanka sa novim vlasnikom, radnici su razgovarali i sa prethodnim, Radenkom Komadom iz Bačke Palanke...

Pročitajte još: Traže bar jednu od sedam zarada

- Tražili smo overu zdravstvenih knjižica, isplatu bar jedne zaostale i jedne tekuće zaradu, te nadoknadu putnih troškova, ali je on na sve ponudio samo da 25 radnika prebaci u svoju drugu firmu, što nismo prihvatili - objašnjava predsednik Sindikata Dragomir Obućina i najavljuje da će, ako se stari vlasnik vrati, ostati u štrajku i sudskim putem pokušati da naplate potraživanja.