Bruka: Prosipaju mleko, jer nemaju kome da ga prodaju!

Zoran RAJIĆ

14. 01. 2017. u 22:28

Stočari u Ruskom Krsturu na muci, zatvorena otkupna stanica. Spas vide u prodaji krava i proizvodnji jeftinog sira

Брука: Просипају млеко, јер немају коме да га продају!

Smanjuje se broj krava u štalama

STOČARI u Ruskom Krsturu svežim kravljim mlekom hrane svinje i pse, jer od kraja decembra nemaju kome da ga prodaju. Uoči Nove godine u ovom selu zatvoreno je otkupno mesto somborske mlekare "Somboled", kojoj je mleko isporučivalo 14 domaćinstava. Zbog obustavljenog otkupa neki proizvođači rešili su da smanje broj krava.

Vlasnik otkupne stanice bila je seoska zadruga, a njome je rukovodio zakupac Janko Katona, koji je objavio da predstavništvo "Somboleda" u Ruskom Krsturu više neće raditi, jer ne donosi dobit. Mlekari navode da je Katona, koji je po zatvaranju stanice otišao u Nemačku, bio nezadovoljan zaradom od 10.000 dinara mesečno, jer je od "Somboleda" dobijao 1,5 dinara po litru otkupljenog mleka, a dnevno je preuzimao od 200 do 250 litara. Oni dodaju da zadruga nije bila zainteresovana da nekom drugom ustupi na korišćenje bazen za otkup mleka, kapaciteta 2.500 litara, jer je taj objekat trošio mnogo struje.

- Došli smo dotle da ne znamo šta ćemo sa viškom mleka. Neki su počeli da ga prosipaju. Davali smo mleko i zabadava, a onda smo odlučili da njime hranimo svinje i pse - objašnjava proizvođač Julijan Rac.

On je ovih dana prodao tri junice, a rešio je da od pet krava muzara zadrži dve.

- Ostaviću onoliko grla koliko je dovoljno da podmirim tražnju stalnih mušterija. Proizvodio sam dosad 70 litara mleka dnevno, od čega sam polovinu prodavao kod kuće, a ostalo nosio u otkupnu stanicu. Mušterijama dajem mleko za 50 dinara po litru, a cena na veliko je 40 dinara, za one koji kupuju 10 i više litara odjednom - napominje Rac.

Prema njegovim rečima, otkupna cena je vrlo niska, jer se kreće od 21 do 24 dinara, zavisno od masne jedinice. Ono čime su proizvođači bili zadovoljni je redovnost isplate, jer su, kako ističe Rac, pare za isporučeno mleko stizale svakog meseca, bez dana zakašnjenja.

* Stao otkup mleka zbog slabe zarade


Nada Malacko, čije gazdinstvo broji 24 krave, kaže da su ona i suprug na lekovima za smirenje otkako je 28. decembra prekinut otkup, u koji je iz njihovog dvorišta odlazilo mesečno od 1.500 do 2.000 litara, a planirali su da isporučuju 3.000 litara.

Da ne bi otišli u totalnu štetu, u domaćinstvu Đure Edelinskog, koje muze pet krava, prešli su na proizvodnju sira.

- Supruga je napravljeni sir najpre džabe nudila na probu, a pošto se ljudima svideo, počeli smo da ga prodajemo. Cena na pijaci je 250 i 300 dinara, a mi ga kod kuće prodajemo za 200 dinara kilogram. Bolje tako, nego da nam mleko propada - veli Edelinski.


LAKTOFRIZ NA NOVOJ ADRESI

POŠTO je otkup u interesu i proizvođača i "Somboleda", somborska mlekara je obavestila kooperante da će posle dve sedmice prekida nastaviti da preuzima mleko iz Ruskog Krstura. Laktofriz od 1.000 litara biće postavljen u dvorištu porodice Malacko, gde će se mleko primati svakog jutra i večeri, a cisterna "Somboleda" odvoziće ga svaki drugi dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

PRINCIPijalan

15.01.2017. 03:09

Pravite sir i prodajte. Ljudi iz grada bi isli do sela samo da kupe nesto domace i kvalitetno

Ako je domače

16.01.2017. 10:38

@PRINCIPijalan - ne znači da je kvalitetno. Najčešće i nije...

Leka

15.01.2017. 07:31

(ironija i sarkazam)Daj da unistimo domaceg seljaka! Pa, ako seljak u Evropi moze da zivi kao covek od svog rada, ne znaci da nas seljak moze to isto! Pa makar mu ne asfaltirali put do gazdinstva, ili mu ne isplatili subvenciju, ili na neki drugi nacin (ima milion nacina) - ali cemo nasem seljaku podmetnuti klipove u tockove! Sta hoce nas seljak - da zivi od svog rada sa porodicom!? E nece da moze! Ne damo!

Inat

15.01.2017. 09:19

Majko mila kakva katastrofa...pa da ni mleko nema kome da se proda.Nikoga u ovoj drzavi ne zalim kao seljake...Koliko rada a uvek minimalne (ili nikakve) naplate.Srbija bez seljaka nema bas nikakvu sansu!

SS

15.01.2017. 10:40

Dok pati Srpski seljak patice i cijela SrbijaDrzava treba da otkupi ovo mlijeko preradi i spremi u robne rezerve i pusti u prodaju kada uvoznici poskupe mlijeko.

Aleksandar

15.01.2017. 11:16

A bitno je da su ukinuli carine za mleko i meso iz EU pa sad seljak iz Nemačke koji prima subvencije može da prodaje po maloj ceni mleko ovde i da uništava našeg seljaka. Sramota!

fon

15.01.2017. 11:16

nije mi jasno dok narod u srbiji gladuje i neka deca zeljna solje mleka srbija dozvoljava da se seljak pati ,a ovamo obecanja za poboljsanje seljaka subvencije znaci lazima nema kraja ,zalosno