Ostoja Mijailović o aktuelnoj situaciji: Siguran sam da će Evroliga i ABA doneti najbolja rešenja, najvažnije sada je da zaštitimo igrače

V.N.

19. 03. 2020. u 21:50

Остоја Мијаиловић о актуелној ситуацији: Сигуран сам да ће Евролига и АБА донети најбоља решења, најважније сада је да заштитимо играче

Ostoja Mijailović i kapiten Novica Veličković / Foto D. S.

Crno-beli su zaustavljeni baš u trenutku kada su obezbedili prvo mesto u ABA ligi pred početak plej-ofa, i pred četvrtfinalne utakmice Evrokupa sa Uniksom
KOŠARKAŠI Partizana su odmah po proglašenju vanrednog stanja prestali sa radom i stranci su već u ponedeljak dobili dozvolu da otputuju kući (pre nego što je obustavljen međunarodni saobraćaj), dok se uslovi za život i eventualni nastavak takmičenja ne dovedu u normalu. O celokupnoj aktuelnoj situaciji pričao je predsednik kluba iz Humske Ostoja Mijailović, gostujući na "Sport klubu".

- Životi ljudi su u prvom planu, svi ćemo pretrpeti veliku štetu. Ono što je najveća enigma je koliko će sve da traje - istakao je Mijailović. - Malo je vremena prošlo, još je sve sveže, nemamo u glavi celokupan plan, osim da bi trebalo da zaštitimo ljude i igrače. Strance smo poslali njihovim kućama, svi su bezbedno stigli, a jedino je Rašon Tomas želeo da ostane u Beogradu. Pokušaćemo troškove da svedemo na minimum, da možemo da funkcionišemo u nekom narednom periodu i da pravimo planove.

Crno-beli su zaustavljeni baš u trenutku kada su obezbedili prvo mesto u ABA ligi pred početak plej-ofa, i pred četvrtfinalne utakmice Evrokupa sa Uniksom.

- Partizan je od najveće euforije u poslednjih sedam, osam godina, doživeo najveći pad zbog celokupne situacije. Ta promena nikome ne prija, pogotovo igračima koji su iz drugih zemalja, ne znaju šta ih je snašlo, neki su bili u strahu, verovatno.

Kakav će biti nastavak sezone, trenutno niko ne može da zna.

- Mi smo specifično područje, imamo Evrokup, u kome se takmiče klubovi iz sedam zemalja, pet mogu da treniraju, a dve, gde smo i mi, ne mogu ni to. Siguran sam da će čelnici Evrolige, kao i Skupština ABA lige, doneti najbolje moguće odluke za neka buduća takmičenja. Postavlja se veliko pitanje: šta je nastavak takmičenja, a šta je novo takmičenje? Mi možemo da pričamo o nekom roku, sve je zaustavljeno do 11. aprila, a to je razuman rok... Ali kakva će situacija biti u našoj zemlji i drugim državama. Moramo da budemo ravnopravni da bismo mogli da se takmičimo.

Predsednik Partizana smatra da njegov klub može najviše da izgubi.

- Imamo prednost i u Evrokupu i u ABA ligi, i bilo koji oblik takmičenja koji će Partizan dovesti u podređenu poziciju u odnosu na ostale klubove, mislim da nije tema. Zalažem se za to da pustimo da prođe vreme, da pravimo planove, a vreme će da pokaže sve. Mislim da je bez smisla nastavljati takmičenje posle nekoliko meseci. Dolazimo u situaciju da se pitamo da li je regularno da se takmičenje nastavi posle tri meseca. Znate, pauza između dve sezone je mesec i po, dva i zamislite da sad nastavimo neko takmičenje posle tri meseca pauze - završio je Mijailović.

PLAŠIM SE KOLIKO ĆE DA TRAJE

NEDAVNO je potvrđeno da postoji mogućnost i da na kraju dva tima iz ABA lige obezbede učešće u Evroligi.
- Moguće je ako Partizan ne osvoji ABA ligu, odnosno osvoji Evrokup ili bude finalista, zavisno od plasmana Valensije, a da neko drugi osvoji ABA ligu. Mi smo spremi da igramo Evroligu, to smo pokazali organizacijom i stabilizacijom kluba, ali plašim se da posle ovog nastavka ništa neće biti isto. Plašim se da će se klubovi resetovati. Imam preveliki strah koliko će ovo da traje i kako će da izgleda nastavak ili novi početak nečega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije